Caption: Vitamina soarelui (D3) este o componentă esențială pentru buna funcționare a organismului

Pentru a te asigura că beneficiezi de toate avantajele vitaminei D3, este esențial să acorzi atenție modului în care o integrezi în rutina ta zilnică. Vitamina D3, adesea numită și „vitamina soarelui”, este deosebit de importantă pentru tine. Aceasta susține sănătatea oaselor, facilitează absorbția calciului și fosforului și contribuie la consolidarea sistemului imunitar, reducând riscul de infecții și afecțiuni. Mai multe despre beneficiile acesteia poți afla din acest articol util. În acest material însă îți vom prezenta modul în care trebuie administrată această vitamină pentru a te bucura de toate beneficiile sale.

1. Se administrează în funcție de nevoile individuale

Deși carența de vitamina D3 este foarte comună, înainte de a începe să iei suplimente trebuie să faci o analiză simplă de sânge, care îți va spune dacă ai sau nu nevoie să iei D3 din surse externe.

Se recomandă suplimentarea cu vitamina D3 în funcție de:

  • Vârstă

Odată cu înaintarea în vârstă, aportul alimentar deficitar și capacitatea redusă de absorbție a acestei vitamine în mod natural (din cauză că pielea sintetizează mai greu vitamina D) devin motive suficient de bune pentru a introduce acest supliment în alimentație. Având în vedere faptul că osteoporoza este o afecțiune comună în cazul vârstnicilor, vitamina D3 trebuie introdusă în alimentație ca tratament preventiv, deoarece ajută la menținerea sănătății oaselor.

  • Afecțiuni medicale existente

Unele afecțiuni medicale pot împiedica absorbția eficientă a acestei vitamine, astfel că o cantitate foarte mică ajunge în organism. De aceea, în cazul unor tulburări renale sau în cazul unor afecțiuni precum boala Crohn se recomandă tratamentul adjuvant cu vitamina D3.

  • Sarcină

Atunci când vine vorba de o sarcină, mama trebuie să asigure aportul nutrițional atât pentru ea, cât și pentru copil. Este valabil și în cazul vitaminei D3, deoarece este esențială pentru dezvoltarea oaselor bebelușului. Astfel, pe lângă expunerea la soare, li se recomandă suplimente cu D3 pentru a beneficia din plin de efectele sale.

Bineînțeles, sunt și alte cazuri în care administrarea acestui supliment devine necesară, de aceea trebuie să faci analize și să te consulți cu medicul tău.

2. Perioada de tratament

Ca orice supliment, trebuie consumat pentru o perioadă optimă. Cu toate acestea, nu există un răspuns standard la întrebarea „Cât timp trebuie să iau vitamina D3?”. El variază în funcție de motivul pentru care s-a recomandat și nu numai. De exemplu, dacă este vorba despre o deficiență, trebuie să ții cura de tratament până la corectarea acesteia. Asta presupune să reiei analizele periodic ca să vezi nivelul din sânge. Ulterior, vei lua vitamina D3 pentru întreținere, însă în doze mult mai mici.

3. Doza zilnică recomandată

Și în acest caz, vârsta, sexul și nevoile individuale pot influența recomandările medicului, motiv pentru care este necesar să te consulți cu un specialist. Însă, în general, dozele standard în funcție de vârstă sunt următoarele:

Sugari (0-12 luni): 10-12 mcg (micrograme) de vitamina D3 pe zi

Copii (1-18 ani): 15-25 mcg/zi

Adulți (19-70 de ani): 15-20 mcg/zi

Vârstnici (peste 71 de ani): 20-25 mcg/zi

Femeile însărcinate/ care alăptează: 15-50 mcg/zi

Concluzia este că administrarea corespunzătoare a vitaminei D3, sub supravegherea atentă a medicului, poate aduce numeroase beneficii organismului tău. Este esențial să nu depășești doza recomandată și să respecți indicațiile profesionale pentru a evita eventualele efecte secundare.

Fiecare om are nevoi specifice în funcție de starea de sănătate, vârstă, sex și stil de viață, de aceea, doza optimă și perioada de tratament vor varia de la caz la caz. În plus, expunerea continuă la soare rămâne o metodă eficientă și naturală de a asigura aportul necesar de vitamina D3. Pe medicalnewstoday.com găsești o serie de sfaturi utile despre ce intervale ale zilei sunt mai potrivite pentru expunerea la soare și multe altele. coral