Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a câștigat al doilea mandat la conducerea prestigioasei instituții de învățământ superior, în cadrul alegerilor organizate joi, conform anunțului oficial al UBB, după încheierea procesului de votare. El a fost singurul candidat înscris în această cursă electorală.

Conform datelor furnizate de UBB, Daniel David a obținut un impresionant procent de 90,88% (1197) din totalul voturilor exprimate. La scrutin au participat aproape 80% dintre angajații cu drept de vot.

Profesorul David este rector al UBB începând cu anul 2020. Dacă primul său mandat a fost de patru ani, conform noii Legi a învățământului superior, următorul va fi extins la cinci ani.

Noua legislație îi permite să candideze pentru un al treilea mandat în viitor, dar el a declarat încă din vara anului trecut, înainte ca noua lege să intre în vigoare, că sprijină limitarea numărului de mandate la două.

Cu doar două zile înainte de alegeri, Daniel David a susținut o dezbatere detaliată asupra programului său pentru următorul mandat.

Înainte de a deveni rector, Daniel David a ocupat funcția de prorector responsabil cu cercetarea, competiția de excelență și publicațiile științifice în cadrul UBB, din anul 2016. Din 2007, a fost profesor universitar la Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie din cadrul aceleiași universități, conform propriului său CV.

Daniel David a fost parte din Comisia prezidențială pentru educație condusă de Mircea Miclea, care a realizat analiza ce a stat la baza legii educației 1/2011. De asemenea, a fost consilier al lui Miclea în perioada 2004-2005, când acesta a deținut funcția de ministru al Educației.

Este președintele Asociației Psihologilor din România și profesor asociat la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York, precum și director de cercetare la Albert Ellis Institute din New York. Anterior, a fost director al Școlii Doctorale Psihodiagnostic și Intervenții Psihologice Validate Științific a UBB și director al Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie UBB. Până în 2016, a fost director al Institutului Internațional de Studii Avansate de Psihoterapie și Sănătate Mentală Aplicată.

Dosarul său de candidat pentru funcția de rector afirmă că „UBB trebuie să se stabilizeze și să se dezvolte în liga «world-class» ca o universitate europeană, care, prin misiunea academică, (1) duce la nivel internațional valorile și cunoașterea națională și europeană și (2) aduce și valorifică la nivel național cele mai bune practici europene și internaționale”.