La Otopeni 2023, care se va desfăşura între 5 şi 10 decembrie, românul David Popovici, dublu medaliat cu aur mondial, se va întoarce în locul unde a cucerit patru titluri europene de juniori în 2022.

El se numără printre o serie de nume de frunte care se vor lupta pentru onoruri la complexul olimpic de înot din Otopeni.

Printre participanţi se numără trioul de campioni olimpici britanici Tom Dean, Duncan Scott şi Matt Richards, precum şi alţi medaliaţi precum Maxime Grousset (Franţa), Louise Hansson (Suedia), Mykhailo Romanchuk (Ucraina) şi Lana Pudar (Bosnia şi Herţegovina).

„Cel mai important lucru este să facem spectacol, astfel încât să sperăm că mai mulţi copii vor vedea şi să fie inspiraţi”, a declarat Popovici pentru European Aquatics.

„Îmi amintesc că mergeam la concursuri când aveam 12 ani şi le-am întâlnit pe Danas Rapšys şi Katinka Hosszu; ele au venit la un Campionat Internaţional al României şi faptul că le-am văzut acolo m-a ajutat să-mi cresc motivaţia.

„Dacă şi copiii mă pot vedea aşa, atunci este cel mai bun lucru pe care îl pot face pentru ei.”

Popovici a fost descoperirea majoră a anului 2022, când a reuşit o serie de titluri la 100 m şi 200 m liber la campionatele europene şi mondiale de seniori şi juniori.

Punctul culminanta fost indiscutabil, un record mondial uimitor de 46,86 în proba de 100 m liber la Campionatele Europene de la Roma 2022.

Atunci în vârstă de 17 ani, acesta a doborât performanţa anterioară de 46,91, care fusese stabilită de Cesar Cielo în timpul erei costumelor de neopren, din 2009.

„Am petrecut atât de mult timp călătorind, încât nu am avut niciodată timp să apreciez întreaga frumuseţe a ţării mele, cu munţii, peisajul rural şi oamenii, aşa că am rămas în România.”, a spus Popovici despre perioada de după rezultatele mai puţin reuşite de la mondialul din Japonia, din 2023.

„Am înotat în lacuri şi râuri, aşa că, deşi am avut o pauză de la piscină, nu a fost o pauză de la apă, iar acum mă simt bine.

„A fost un an încărcat, cu suişuri şi coborâşuri, dar sunt foarte motivat”, a mai spus Popovici.

„Aş prefera să fiu un atlet care poate învăţa ceva din înfrângeri şi să fiu un atlet mai complet şi, odată cu asta, o fiinţă umană mai completă.”

Popovici a încheiat anul 2022 cu Campionatele Mondiale în bazin scurt de la Melbourne, Australia, dar a recunoscut că avea „aşteptări scăzute”, deoarece antrenamentele sale erau, la acea vreme, aproape exclusiv axate pe disciplinele de cursă lungă (bazin de 50 de metri).

Cu toate acestea, un argint impresionant în proba de 200 m liber i-a schimbat perspectiva şi adolescentul şi-a dat seama că „poate avea succes” şi în bazinul de 25 m.

Acesta este un lucru pe care îşi propune să îl valorifice la Campionatele Europene de nataţie în bazin scurt din 2023.

„Pentru Melbourne nu ne-am antrenat cu adevărat, ne-am dus să vedem ce se va întâmpla, dar pentru acesta (Otopeni 2023) ne-am antrenat mai mult şi am depus mult efort, ceea ce mă face să fiu entuziasmat.

„Nu am fost niciodată la o competiţie de short course cu aspiraţii mari, dar aceasta cred că va fi la înălţime.

„Mă simt bine, Europeanul în bazin scurt va fi interesant, sunt sigur că comitetul de organizare va fi grozav şi vom face tot posibilul să fim gazde bune şi să facem spectacol!”