Fentanyl are o acţiune euforică şi, cu doze excesive, poate provoca „şoc anafilactic şi depresie respiratorie severă capabilă să ducă la declanşarea stopului cardiac”.

O doză minimă de 2 mg de fentanil este suficientă pentru a ucide o persoană, aşa că autorităţile de peste Oceaan au inclus substanţa la capitolul „potenţială ameninţare socială”.

Antidotul pentru Fentanyl se numeşte Naloxona, un medicament sintetic care este folosit pentru a bloca efectele opioidelor.

Se produce clandestin în Mexic Atunci când este administrat intravenos, are efect în doar două minute, în timp ce dacă este administrat intramuscular durează cinci minute Poate fi, de asemenea, inhalat.

Efectele durează între 30 şi 60 de minute şi pot fi chiar administrate de mai multe ori, deoarece majoritatea opioidelor durează mai mult.

În Statele Unite, fentanilul este un medicament legal care este utilizat în terapia durerii, dar în acelaşi timp există şi o difuzie ilegală, ca substanţă narcotică. În 2021 a provocat peste 100.000 de decese, iar în 2022 au fost confiscate peste 379.000.000 de doze.

Dozele ilegale sunt practic identice cu cele legale şi sunt produse în fabrici clandestine din Mexic.

 

coral