Prin modul de legiferare al comasării alegerilor europarlamentare și locale asistăm la o veritabilă lovitură constituțională, o uzurpare a instituțiilor statului, o situație mai gravă decât o lovitură de stat.

Suntem în situația în care mulți dintre oamenii care sunt interesați de politică nu mai înțeleg ce se întâmplă. Iar politicienii care doresc să se implice sunt puși în situația de a alege doar una dintre teme.

Acest mod de legiferare este duce la răsturnarea Ordinii Constituționale. OUG 21/2024 privind comasare încălcă direct articolul 115, alin. (6) al Constituției, care spune că prin Ordonanță de urgență nu pot reglementa libertățile, îndatoririle și drepturile electorale!

Motivul emiterii acestei OUG e clar – imposibilitatea partidelor parlamentare de a contesta legea la CCR. A fost emisă extrem de târziu – cu doar cu 3 zile înainte de începutul perioadei electorale. Cum ea este blocată în comisiile parlamentare – la Senat raportorul din comisii a fost amânat 2 săptămâni pentru L145/2024, care propune aprobarea OUG 21/2024, contestarea devine imposibilă.

AUR a transmis încă de la emiterea legii, în mod oficial, Avocatului Poporului o solicitare cu motivele legale pentru care Avocatul Poporului ar fi trebuit să conteste această lege a comasării la Curtea Constituționale – fără rezultat.

Marți, AUR a depus la CCR o cale extraordinară de atac a acestei anarhice OUG în baza art. 8 din Constituție – PP garante ale suveranității naționale și a ordinii Constituționale. CCR nu a răspuns nimic.

Aici nu e vorbim de niște chestiuni juridice, de păreri și interpretări contrare, ci de o lovitură de stat împotriva ordinii constituționale. Ordinea Constituțională înseamnă respectare atribuțiilor care îi revin fiecărei instituții fundamentale a statului român – Parlamentul – puterea legislativă – emite legi, Guvernul – puterea executivă – administrează țara în baza legilor, Avocatul Poporului, Președenția și CCR – garanții respectării drepturilor și libertăților fundamentale, ai respectării Constituției.

Atât Avocatul Poporului, cât și CCR au devenit marionete politice. Nu mai avem Avocatul Poporului, nu mai avem Curte Constituțională –  nu mai avem democrație. E o situație imposibilă într-o democrație elementară. În esență nu există o deosebiră reală între ce se întâmplă la noi și ce se întâmplă în Bielorusia sau Rusia.

Totul se face cu scopul de păstrare a puterii în mâna vechilor partide – PSD, PNL și UDMR. Acestora le este frica de AUR. Ecuația e simplă – sistemul corupt comasat vs AUR. Vechile partide corupte vs AUR.

Dictatura exercitată în pandemie nu a fost o întâmplare. Asistăm la același modus operandi dictatorial. Soluția este la îndemâna fiecărui om.