Deputatul clujean Radu Moisin a declarat că marii contribuabili trebuie să aducă cea mai mare pondere la încasarea veniturilor datorate bugetului de stat. Din motive pe care le putem intui, mulți dintre aceștia sunt pe o așa-zisă pierdere fiscală de ani de zile, prin urmare nu plătesc impozit pe profit.

„Am înaintat către Ministerul Finanțelor o serie de întrebări legate de inspecțiile fiscale realizate în ultimii 5 ani și vă prezint în continuare datele care mi-au fost transmise.

În cadrul Direcțiilor Generale Regionale de Finanțe Publice (care nu administrează mari contribuabili):

În direcția din Cluj-Napoca, în anul 2022 s-au realizat cele mai multe inspecții fiscale (5.991), iar un inspector realizează în medie 17 inspecții. Tot în 2022, în București s-au realizat cele mai puține inspecții (1.202), iar un inspector realizează în medie 5 inspecții. În 2019, în Cluj-Napoca s-au realizat 5.432 de inspecții, în timp ce în București s-au realizat 868 de inspecții. Direcțiile din Brașov, Iași, Craiova, Galați, Ploiești sau Timișoara, în perioada 2018-2022, s-au situat în jurul valorii de 3000 și 4200 de inspecții pe an.”, a precizat Radu Moisin.

De asemenea, parlamentarul a mai amintit că în cadrul Direcției Generale de Administrare Mari Contribuabili (DGAMC), în 2019, s-au realizat cele mai multe inspecții la marii contribuabili (303), iar în 2022 au fost cele mai puține inspecții (232). De asemenea, în cadrul DGAMC, un inspector realizează în medie o inspecție pe an

„În ultimii 5 ani, inspecțiile fiscale derulate de DGAMC au fost aproape inexistente, ceea ce permite unor mari contribuabili să fure Statul român prin neplata obligațiilor bugetare. Cum ar funcționa România dacă, prin comparație, un medic ar gestiona o singură problemă complexă pe an sau un magistrat ar soluționa un singur dosar pe an? Voi prezenta aceste date colegilor parlamentari pentru a putea identifica soluțiile astfel încât DGAMC să-și facă datoria, iar bugetul statului să nu mai fie prejudiciat de către marii contribuabili!”, a conchis Radu Moisin.