În fiecare an, în Europa, în jur de trei sute de mii de oameni suferă un stop cardio-respirator în afara unui spital. Doar una din șase victime primește ajutor, pe loc, din partea semenilor.

Sunt date oficiale ale Consiliului European de Resuscitare și arată cât de important este să știm câteva manevre simple.

În Cluj-Napoca, doi tineri le-au arătat oamenilor, pe stradă, cum pot fi de folos în astfel de situații.

Tânăr care explica manevrele de resuscitare: „Trebuie să arate ceva de genul: 1 şi 2 şi 3 şi 4. Spatele drept tot timpul, să nu pierzi contactul niciodată. Şi să te foloseşti de faptul că eşti perpendicular pe piept”.

Cei doi tineri, un medic şi un instructor de fitness, au făcut o demonstrație în centrul municipiului Cluj-Napoca. Le-au arătat trecătorilor cum se face corect o compresie toracică ce poate salva viaţa unei persoane. Deşi, în mod normal, manevra se aplică mai mult de 2-3 minute, cei doi s-au luat la întrecere pentru a atrage atenţia și au reușit să menţină ritmul pentru aproximativ 10 minute.

Instructorul de fitness a fost cel care a cedat primul. Experienţa medicului şi-a spus cuvântul.

Marian Alexandru, instructor de fitness: „Foarte solicitant. Cumva, am auzit că la două minute ar trebui schimbate persoanele pentru a se păstra eficiența. Avea sens”.

Trecătorii spun că la astfel de lecţii trebuie să asiste cât mai multă lume.

Bărbat: „Asta trebuie să ştie orice om, nu numai cei care vor deveni cadre medicale. Oricine trebuie să ştie să facă”.

Femeie: „E importantă, foarte importantă. Mi-ar plăcea, dar unde să înveţi, acasă?”

Fete: „Ni se pare o acţiune foarte importantă. Chiar e de folos să ştie lumea”.

Provocarea a fost lansată de medicul rezident care preda cursuri de prim-ajutor.

Dr. Mihai Oprea, medic și instructor de prim ajutor: „Este ceva ce trebuie făcut de toată lumea. Dacă eşti pe stradă şi vezi un eveniment, trebuie să intervii. Nu este suficient să aşteptăm să vină ambulanța, trebuie să intervenim”.

În România mor anual aproximativ 70 de mii de oameni pentru că nu li se acordă la timp primul ajutor, potrivit datelor statistice. coral