Primarul Emil Boc a anunțat, marți, că elevii din municipiul Cluj-Napoca vor beneficia, în anul școlar 2024-2025, de vouchere culturale și sportive, decontate de municipalitate. Este vorba despre suma de 300 de lei în cazul voucherelor culturale și 500 de lei pentru voucherele sportive.

„Două proiecte pe care alianța PNL – UDMR vrea să le promoveze în 2024. Vom acordă vouchere culturale pentru elevi, modelul este cel din legea natioanala. Ne-m uitat în lege și noi vom asigura, din această toamna, pentru elevii de clasa a IX-a, suma de 300 de lei – prin care să susținem dimensiunea culturală a elevilor, prin participarea la spectacole, achiziționarea de cărți, vizitare de muzee, excursii culturale. Anul următor, vom continuă cu altă clasa, poate cu a V-a. Investiția se ridică la 1.5 milioane de lei, pe an școlar, iar municipiul poate să și-o asume.

Dimensiunea de sănătate a orașului o susținem din toate punctele de vedere. Avem printre cele mai ridicate rate de obezitate. Avem nevoie de încurajarea sportului. Din anul școlar 2024-2025, începând cu clasa a III-a, vom acordă vouchere de 500 de lei, că elevii să se înscrie la un club sportiv. Anul viitor, trecem la altă clasa. Că fac înot, scrima, baschet, judo, orice sport recunoscut de statul română, poți să îți acoperi un interval de timp că să îți acoperi sportul. Trebuie să îi scoatem din sedentarism pe copii”, a transmis Emil Boc, potrivit zcj.ro.

Prin Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, a fost instituit programul național „Vouchere culturale pentru elevi”. Conform noilor reglementări, elevilor li se vor acorda vouchere în valoare de 250 de le și se adresează participării elevilor de gimnaziu și liceu la diverse evenimente culturale.

Scopul acestui program național, înființat prin Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, constă în promovarea culturii naționale și universale în rândul comunității școlare. Prin intermediul acestui program, elevii vor primi vouchere sub formă de carduri reutilizabile, cu o valoare de 250 de lei. Acești bani pot fi utilizați pentru participarea la diverse servicii și evenimente culturale, precum concerte, intrări în muzee, achiziționarea de cărți sau participarea la excursii organizate cu tematici culturale sau istorice, conform prevederilor legii.