Mai mulţi experţi din Slovacia au criticat joi măsurile de securitate pentru protecţia premierului Robert Fico, după ce în ajun acesta a fost ţinta unei tentative de asasinat în oraşul Handlova, relatează DPA, informează Agerpres.

”Fico însuşi a vorbit acum câteva săptămâni despre pericolul ca cineva să tragă în politicieni”, a declarat joi Stefan Hamran, fost şef al poliţiei slovace, pentru cotidianul ceh Dennik N. El a pus sub semnul întrebării maniera în care a fost realizată evaluarea acestei ameninţări.

De asemenea, Hamran a criticat modul de reacţie a personalului de securitate după deschiderea focului asupra premierului Fico. ”Era haos acolo, acest lucru e evident şi este vorba despre un eşec”, a spus fostul comandant al poliţiei slovace.

La rândul său, Juraj Zabojnik, fost şef al unităţii de protecţie şi pază din Slovacia, a criticat gărzile de corp ale prim-ministrului Fico. ”Dacă pot fi trase patru sau cinci gloanţe, atunci cineva este vinovat”, a declarat el pentru postul de televiziune TA3.

Zabojnik a adăugat că nu a văzut nicio gardă de corp în faţa şefului guvernului slovac, acesta fiind complet expus.

Context Premierul slovac Robert Fico este în stare gravă după ce a fost împuşcat miercuri de cinci ori, după o şedinţă de guvern desfăşurată în oraşul Handlova. El a suferit o intervenţie chirurgicală de urgenţă timp de câteva ore, a relatat joi presa locală, care citează surse din spitalul unde internat şeful executivului de la Bratislava.