Un bărbat a suferit un stop cardio-respirator în mall-ul din Gheorgheni și s-a prăbușit în fața soției sale. Două tinere care aveau cunoștințe în manevrele de resuscitare au intervenit rapid, salvându-i viața. Echipajul SMURD a subliniat importanța acordării primului ajutor și a împărtășit experiența trăită.

Domnul Tavi, un localnic din Cluj, se afla într-o zi obișnuită de cumpărături alături de soția sa pe data de 27 noiembrie 2023 în centrul comercial. Având probleme cardiace, nu se aștepta la un moment atât de critic.

„Un bărbat se prăbușește într-un centru comercial. Inima i se oprește. Știi ce ai de făcut?”, l-au întrebat salvatorii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj. Incidentul a avut loc brusc în jurul amiezii, iar Tavi a căzut subit, sub ochii șocați ai soției sale.

Într-un moment norocos, două tinere, fără experiență medicală formală, dar cu cunoștințe în resuscitare, au intervenit imediat. Echipajul SMURD a găsit cele două persoane aplicând corect manevre de resuscitare, iar ulterior au preluat intervenția medicală. Inima bărbatului a fost repornită rapid, fiind transportat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca. A suferit o intervenție chirurgicală și s-a recuperat suficient de bine încât să petreacă sărbătorile acasă, alături de familie.

Salvatorii SMURD au dorit să se întâlnească cu Tavi la o lună de la incident, bucurându-se de evoluția pozitivă a stării acestuia. Planul său este să respecte cu strictețe recomandările medicale, să meargă la toate controalele și să se dedice timpului alături de familie, în special de nepoți.

Când un om supraviețuiește unui astfel de incident, recunoștința este de neegalat. În acest caz, satisfacția este și mai mare, deoarece actul de bunătate s-a dovedit esențial. Fără să-l cunoască pe Tavi personal, două persoane i-au oferit o șansă la viață. Dacă nu erau acolo, consecințele ar fi putut fi grave. Aceste eroine anonime au rămas calme și au aplicat cunoștințele dobândite în cursurile de prim-ajutor. Deși nu se cunosc identitățile lor, ISU Cluj le-a mulțumit pentru intervenția vitală.

coral