În cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Cluj-Napoca, președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a adus în atenția opiniei publice o rezoluție deosebit de importantă votată de Parlamentul European, referitoare la aderarea României la spațiul Schengen.

Tomac a evidențiat faptul că Parlamentul European a votat în favoarea aderării României la spațiul Schengen, subliniind astfel un pas esențial în direcția deschiderii frontierelor și a liberei circulații în Europa. Cu toate acestea, președintele PMP a adus în discuție o problemă semnificativă – respingerea aderării la Schengen de către Austria și Olanda.

Potrivit lui Tomac, această opoziție venită din partea Austriei și Olandei a generat o discriminare a cetățenilor români și bulgari, afectând în mod direct dreptul lor de circulație în interiorul spațiului Schengen. Pe lângă restricțiile asupra libertății de mișcare personală, președintele PMP a subliniat și consecințele negative asupra liberei circulații a bunurilor.

Cu un prejudiciu estimat la peste 10 miliarde de euro anual pentru România, această situație a generat îngrijorare și dezavantaje economice majore pentru țară. Eugen Tomac a adăugat că această îngrădire impusă de Austria și Olanda nu afectează doar cetățenii români, ci și economia națională, prin dificultăți și costuri suplimentare generate de barierele vamale și controalele la frontieră.

În încheiere, președintele PMP a subliniat importanța adoptării acestei rezoluții europene și a cerut o atitudine mai deschisă și solidară din partea țărilor care încă se opun aderării României la spațiul Schengen. De asemenea, Tomac a subliniat necesitatea unei colaborări constructive pentru a depăși această problemă și pentru a asigura libera circulație a persoanelor și bunurilor în cadrul Uniunii Europene.

„În această lună, am votat la Parlamentul European o rezoluție extrem de importantă, cu un conținut destul de dur la adresa Austriei, prin care cerem lucruri importante, și anume ca UE să constate că cetățenii români și bulgari sunt discriminați prin blocajul generat de Austria și Olanda în procesul de aderare la spațiul Schengen, să se stabilească un prejudiciu în ceea ce privește această îngrădire, pentru că discutăm nu doar de îngrădirea dreptului de circulație a cetățenilor, ci și de îngrădirea libertății de circulație a bunurilor.

România pierde anual peste 10 miliarde de euro și evident că, atunci când te afli în situația de a ți se limita acest drept timp de 12 ani, el produce consecințe. Un alt aspect important din rezoluția adoptată la Strasbourg vizează faptul că cerem Parlamentului European să intervină în procesul pe care l-am deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. După 8 decembrie anul trecut, când în Consiliul JAI s-a intrat cu o propunere, și anume ca România, Bulgaria și Croația să fie acceptate în spațiul Schengen, Consiliul JAI, deși a primit o propunere, a luat două decizii:

Croația să fie primită în spațiul Schengen, dar România și Bulgaria nu, din cauza voturilor exprimate de Austria și Olanda. (…) Austria ne îngrădește un drept consfințit de Tratatul Uniunii Europene și de Tratatul de Aderare la UE”, a declarat Eugen Tomac.