Golul marcat de Zaccagni în minutele suplimentare de joc face ca Italia să ocupe locul secund în grupă, după Spania, care a învins Albania, şi va întâlni Elveţia, locul 2 din Grupa A, în optimile de finală.

Squadra Azzurra avea nevoie de un punct pentru a fi sigură că va termina pe locul doi în spatele Spaniei, după o înfrângere cu 1-0, dar a surprins prin trecerea la o formaţie de joc 3-5-2. Au intrat Mateo Retegui, Giacomo Raspadori şi Matteo Darmian, în timp ce Federico Dimarco a început în ciuda unei probleme la gambă. Croaţia a pierdut cu 3-0 în faţa Spaniei şi a fost ţinută în frâu de Albania (2-2), dar a păstrat intact trio-ul veteran de la mijlocul terenului, mutându-l pe Josko Gvardiol pe postul de fundaş stânga, titularizându-l pe Luka Sucic şi pe mijlocaşul de la Atalanta Mario Pasalic.

Gianluigi Donnarumma a intervenit spectaculos pentru a respinge cu palma un şut al lui Sucic la colţul lung, în timp ce Gvardiol a deviat decisiv lovitura de cap a lui Retegui din centrarea lui Riccardo Calafiori.

Dominik Livakovic s-aevidenţiat şi el, respingând lovitura de cap a lui Alessandro Bastoni, din centrarea trimisă de Nicolò Barella la bara a doua.

Davide Frattesi a intrat în locul lui Lorenzo Pellegrini la pauză, iar impactul său imediat a fost acordarea unui penalty după ce a blocat cu mâna şutul lui Kramaric.

Luka Modric şi-a văzut lovitura de pedeapsă blocată de Donnarumma, în minutul 54, însă veteranul croat a devenit, la faza imediat următoare, cel mai în vârstă marcator le un Campionat European, după ce a trimis în poartă o minge respnsă în faţă de Donnarumma, după lovitura de cap a lui Budimir.

Bastoni a mai trimis o lovitură de cap peste bară la un corner, iar o lovitură liberă a lui Raspadori a fost deviată de zid, după care Stanisic a reuşit să-l împiedice pe Gianluca Scamacca să înscrie.

Când totul părea practic terminat, cu italienii pe locul trei, cu trei puncte, Mattia Zaccagni a reuşit egalarea, în al optulea minut suplimentar de joc, cu un un şut frumos, bine plasat la colţul lung, după o pasă inspirată venită de la Calafiori. A fost un gol foarte asemănător cu cel marcat de Alessandro Del Piero în semifinala Cupei Mondiale 2006 împotriva Germaniei.

Rezultatul e favorabil României, deoarece Croaţia, cu doar 2 puncte, ocupă locul trei în grupă, fiind practic eliminată din competiţie, astfel că România poate obţine calificarea de pe locul 3, chiar şi cu o înfrângere, dacă încă una din echipele de pe locul 3 va avea un punctaj sau un golaveraj mai slab.