Multă lume s-a întrebat dacă există o legătură între seismul din Turcia și cel de luni, 13 februarie din România.
Răspunde Nicoleta Brișan, prodecan al Facultății de Știința și Ingineria Mediului la Universitatea Babeș-Bolyai:

„Nu poate să fie făcută o legătură între aceste descărcări de energie, ele funcționează într-un cu totul alt sistem, iar în sistemul acesta global al pământului aceste descărcări nu au legătură. Deci nu putem categoric să punem pe seama cutremurului din Turcia descărcarea de energie produsă în Gorj. Este un context particular care s-a întâmplat acolo și datorită acestui context a apărut seismul de 5.2 grade pe scara Richter (cel de luni, 13 februarie- n.r).

Cutremurul din zona Gorj (de luni, 13 februarie – n.r) s-a simțit în mai multe zone ale țării dar și în judetul Cluj.
Nicoleta Brișan spune că magnitudinea unui cutremur poate fi aceeași dar intensitatea lui poate fi diferită, cum a fost cazul cutremurului din zona Gorj:

Trebuie să spunem că atunci când vorbim de felul în care se simte un seism trebuie să amintim de intensitate. Magnitudinea este una singură, dar intensitatea în cazul unui seism este diferită în funcție de locul în care ne aflăm, deci felul în care se simte cutremurul.

Așadar, la Cluj, a fost undeva la 2-3 intensitatea și am semnalări de la colegi care la etajul 3 de exemplu, au simțit ușor mișcarea perdelei și doresc să invit pe toți cei care simt o astfel de mișcare în urma unui seism să raporteze acest lucru pe site-ul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, pentru că este foarte important ca ei să știe, pentru evaluarea macroseismică că și a felului în care se simt seismele în diferite zone, să aibă raportările persoanelor care au simțit această mișcare seismică.” arată Nicoleta Brișan, prodecan al Facultății de Știința și Ingineria Mediului la Universitatea Babeș-Bolyai, pentru Radio Cluj.

coral