Fiul lui Roman Abramovici a primit un nou paşaport lituanian în octombrie 2023, la mai bine de un an după ce tatăl său a fost adăugat pe lista de sancţiuni a UE, a relatat vineri Centrul Siena pentru Jurnalism de Investigaţie din Vilnius.

Ministerul lituanian de Interne a anunţat în decembrie că investighează circumstanţele în care copiii lui Roman Abramovici, Arkady şi Anna, au obţinut cetăţenia lituaniană, după ce Centrul Siena a publicat o investigaţie pe această temă.

Evaluând informaţii din documente scurse pe internet, denumite „Cyprus Confidential”, Centrul Siena a descoperit că Abramovici i-a numit pe cei doi copii beneficiari într-unul dintre fondurile sale, ceea ce l-ar fi putut ajuta să evite sancţiunile SUA, ale Regatului Unit şi ale UE, relatează The Kyiv Independent.

Ministrul de interne Agne Bilotaite a declarat că există planuri de modificare a legii pentru a permite guvernului să revoce cetăţenia lituaniană a cetăţenilor cu dublă cetăţenie care se consideră că reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale sau că îşi exprimă sprijinul pentru un stat care ameninţă Lituania, statele membre ale UE şi aliaţii.

Centrul Siena a raportat şi că Anna Abramovici a primit un paşaport lituanian în octombrie 2011 şi a reînnoit documentul în mai 2021.

Bunicii lui Roman Abramovici au trăit în Lituania, ceea ce le-a dat dreptul copiilor săi să solicite cetăţenia lituaniană, conform legii de la acea vreme.

 

 

coral