Smochinele sunt fructele arborelui de ficus, care face parte din familia dudului (Moraceae). Au un gust unic, dulce, o textură moale și sunt umplute cu semințe ușor crocante, comestibile. Smochinele proaspete sunt perisabile, motiv pentru care adesea sunt uscate pentru a le conserva. Astfel, ele pot fi savurate pe tot parcursul anului.

Există mai multe soiuri de smochine, care variază în funcție de culoare și textură. Dulceața lor naturală le face să fie adesea folosite ca îndulcitor.

100 de grame de smochine conțin: 80 de calorii, zero proteine și grăsimi, 12 grame de carbohidrați. De aceea, sunt o alternativă excelentă de gustare între mese.

Smochine / Sursa foto: Twitter Clean and Green
Smochine / Sursa foto: Twitter Clean and Green

Smochinele. Beneficii pentru sănătate

1. Ajută la sănătatea digestivă și te scapă de balonare sau dureri abdominale

Smochinele sunt adesea recomandate pentru hrănirea și tonifierea intestinelor, ele acționând ca un laxativ natural datorită conținutului ridicat de fibre.

Fibrele pe care le conțin au, de asemenea, proprietăți prebiotice, hrănind bacteriile intestinale și promovând un mediu intestinal sănătos, care ajută la ameliorarea balonării sau a durerilor abdominale.

2. Sunt bogate în antioxidanți

Smochinele, în special cele coapte, sunt bogate în compuși vegetali protectori numiți polifenoli. Acești compuși au proprietăți antioxidante protectoare, conform BBC Good Food.

3. Previn tensiune arterială

Mulți dintre noi consumă prea mult sodiu (sare), care se găsește în alimentele procesate. Aportul ridicat de sodiu poate duce la deficiențe de potasiu și acest dezechilibru poate duce la hipertensiune arterială (hipertensiune arterială).

O dietă bogată în fructe și legume, inclusiv smochine proaspete, crește în mod natural nivelul de potasiu și, prin urmare, ajută la gestionarea tensiunii arteriale.

Un studiu care a examinat efectele specifice ale extractului de smochine la animale a arătat scăderi ale tensiunii arteriale pentru cei cu valori normale.

4. Ajută la sănătatea oaselor

Smochinele sunt o sursă bună de minerale bune pentru oase, inclusiv calciu, magneziu și fosfor. Smochinele sunt deosebit de bogate în calciu, unele studii sugerând că acestea conțin de 3,2 ori mai mult decât alte fructe.

5. Pot ajuta la gestionarea greutății

În mod natural bogate în fibre alimentare și pline de vitamine și minerale, smochinele pot ajuta la gestionarea greutății. Alimentele bogate în fibre oferă senzație de sațietate și pot reduce foamea și pofta de mâncare.

coral