Pe Viorel Hermeniuc, botoşănean pripăşit pe plaiurile Clujului, l-am găsit cu branula înfiptă în mână, în faţa U.P.U. Cluj-Napoca. Fuma ca un turc, după ce primise permisiunea de la medicul de gardă să-şi astâmpere, scurt, mistuitoarea poftă de nicotină. Şi, în minutul acela, parcă nesfârşit, mi-a povestit că a ajuns la U.P.U., după o bătaie încasată, la Gherla, din partea rudelor iubitei sale – oferindu-mi totodată şi numărul de telefon al acesteia. Şi, curând, după ce am sunat-o pe femeie, am realizat că mă aflu în faţa unui adevărat monstru, care timp de unsprezece ani a chinuit-o teribil – nu numai acasă, ci şi în Occident, unde a făcut şi puşcărie!

Virginia, iubita lui Viorel: „În Italia a vrut să-mi violeze fiica!”

Bărbatul de 44 de ani se plimbă de colo-colo, în faţă la U.P.U., cu ţigara într-o mână şi branula într-alta. Ochiul drept îi e aproape închis. Îl abordez, rapid, curios să aflu ce-a păţit bietul om. Iar el, uşor stânjenit, printre fumuri trase puternic în piept, îmi mărturiseşte că a încasat – cu o seară în urmă, la un birt de lângă un PECO din municipiul Gherla – o bătaie soră cu moartea, din partea nepoţilor femeii lui, care nu-l înghit şi vor să-l scoată din viaţa acesteia. A mai apucat să-mi spună că a locuit cu ea şi-n comuna Floreşti, unde au muncit, împreună  – la ONCOS – dar recent s-au certat, pentru că rudele acesteia au reuşit să o îndepăteze de el, ducând-o la Gherla.

Arată apoi că a fost nevoit zilele trecute să se deplaseze până acolo, ca s-o recupereze – şi atunci i s-a întâmplat şi pocinogul. Totuşi, în timp ce un asistent medical îl soma să se întoarcă în secţie – iar el nu abandona ţigara, trăgând din ea cu viteză – a mai apucat să-mi dicteze numărul de telefon al Virginiei, iubita lui năbădăioasă… Aşa că, după ce-l zăresc dispărând în interiorul U.P.U. Cluj-Napoca, mă aşez comod pe o bancă din incinta Spitalului Judeţean Cluj şi sun la numărul primit de la Viorel. Însă, dezamăgirea mea creşte, pe măsură ce văd cum femeia îmi respinge apelurile – vreo zece la număr!

Şi, când îmi pierdusem deja orice speranţă, după circa o oră de încercări, mă trezesc, în sfârşit, că d-na Virginia îmi răspunde! Cu lehamite, femeia acceptă să-mi relateze telenovela lor, desfăşurată pe parcursul a unsprezece ani – nu numai la noi, ci şi pe teritoriul întregii Europe, unde au călătorit împreună. Totul, pentru ca ea să fie cea care munceşte pe brânci, iar el să joace rolul unui perpetuu întreţinut! Începe Virginia, ex-abrupto, furioasă la culme:

„În primul rând, să ştiţi că nu mai vreau să aud de el niciodată fiindcă mi-a distrus viaţa, iar în Italia m-a despărţit de copii. Acolo, încă din prima zi a sărit pe fiica mea, s-o violeze, şi ceva mai târziu, beat fiind, a pocnit un poliţist care l-a rugat să-i prezinte actele! A făcut, pentru lovitura dată poliţistului, şase luni de pârnaie dar pentru tentativa de viol nici o zi, asta fiindcă am depus mărturie împotriva fiicei mele, numai ca să nu-l văd în puşcărie! Ba, mai mult, l-am iertat pentru tot şi i-am dus pachete de mâncare şi bani în puşcărie, iar când a ieşit i-am făcut hârtie de la primărie ca să locuiască la mine…”

Femeia întrerupe pentru câteva secunde convorbirea – pentru a-şi sufla nasul într-o batistă – după care continuă: „Din 2009 tot aşa mi-a făcut. Din cauza lui am făcut diabet şi mi s-a îmbolnăvit şi ficatul – asta pentru că mă lovea cu pumnul numai acolo! De asemenea, şi prin Germania şi-a bătut joc de mine, de-am stat cu el numai prin gări, făcându-mă de minune la fata mea, când biata de ea a fost nevoită să-mi trimită bani, ca să ne întoarcem în ţară! Chiar şi acum, săptămâna trecută, înainte să plec la familie, la Gherla  – fiindcă mi-a murit tata – când ne aflam la ferma avicolă din Floreşti el mă tot bătea la cap să las moştenirea, să las totul – şi să evadăm împreună în Austria!”

Bătut de două ori, de două ori dus cu salvarea!

D-na Virginia îmi povesteşte, în continuare, că înainte de a pleca la Gherla – ca să-şi întâlnească fraţii şi să vadă împreună de moştenirea lăsată de tatăl ei – a fost, din nou, chinuită de Viorel: „Era beat încontinuu, mă bătea groaznic şi, imediat după plecarea mea  la Gherla a apărut şi el, acolo, cu cuţitul în buzunar, ameninţându-mă că-mi taie tendoanele. Şi aici, unde locuiam, la pensiunea de lângă PECO, mi-a fost milă de el, aşa că l-am primit – pentru că fusese bătut încă de la Cluj, de către poliţie, cum făcuse scandal pe-acolo şi, totodată, nu avea nici un ban, pentru că-l jefuise un taximetrist.

Dar el a continuat să bea şi aici, chiar şi întins în pat, cu cuţitul alături. Iar, joia trecută, mi-a luat cheile de la cazarea din Gherla şi m-o ţinut numai în stradă, în timp ce el a făcut scandal toată noaptea în pensiune, urlând că-mi taie tendoanele. Până la urmă, vineri dimineaţa, m-a dus cu forţa la bar, zicând c-a întâlnit un iubit de-al meu şi doreşte să ne confrunte, ca să recunosc relaţia. Asta, când eu nici nu-l cunoşteam pe omul respectiv.”

Scăparea femeii a venit însă, providenţial, chiar când Viorel intenţiona să le aplice pedeapsa capitală: au sărit dintr-o maşină nepoţii ei, care i-au administrat o bătaie soră cu moartea atacatorului, nu însă înainte de a-l dezarma de cuţit. Adaugă d-na Virginia: „M-am băgat şi atunci pentru el, ca să nu-l omoare în bătaie, după care i-am luat cuţitul şi l-am pus în dulap, ca să nu se întâmple ceva. El a urcat, după aceea, în cameră. Însă, imediat, patronul pensiunii a chemat poliţia şi ambulanţa, iar pe Viorel l-au  transportat la Spitalul Municipal Gherla. Acolo a refuzat internarea şi medicii l-au lăsat liber.

De la spital Viorel s-a întors iar la pensiune, unde a făcut din nou un scandal monstru. De data asta poliţia l-a încătuşat, l-a dus la secţie, dar se vede că i-or fi dat drumul fiindcă aseară, târziu, m-a sunat tocmai de la U.P.U. Cluj-Napoca, zicându-mi că-i bătut rău. Dar, sincer, nu ştiu care i-au fost peripeţiile de când a plecat din Gherla – fiindcă, efectiv, nu mă mai interesează soarta lui!” Apoi, brusc, aşa cum a început, femeia îmi închide telefonul, lăsându-mă cu ochii-n soare…

 Sorin Grecu

 

 

 

 

  coral