Greva profesorilor intră astăzi, 24 mai, în a treia zi, după ce toate negocierile de până acum au eșuat, iar liderii sindicali spun că „este posibil să se prelungească până la finalul anului școlar”. Azi au loc noi discuții între federațiile din învățământ și Guvern, iar în paralel, profesorii se pregătesc să iasă în stradă.â

Liderul FSLI, Simion Hăncescu, a declarat că „vor fi proteste în mai multe județe, inclusiv în București”.

Peste 150.000 de profesori din întreaga țară au intrat de luni în grevă, alături de câteva zeci de mii de angajați din rândul personalului auxiliar și nedidactic.

După două zile de grevă și două runde de negocieri cu guvernanții rămase fără rezultat, profesorii anunță că nu se vor mai limita la această formă de protest și vor ieși în stradă în mai multe orașe, inclusiv în București, acolo unde joi, 25 mai, sunt așteptați 15.000 de oameni, potrivit declarației făcute pentru Libertatea de liderul FSLI.

„Am avertizat că, dacă lucrurile trenează, oamenii se vor muta în stradă. Vor fi proteste în mai multe județe, inclusiv în București. Miercuri se așteaptă proteste în Iași, Neamț, Vaslui, Buzău. Vor lua amploare protestele profesorilor. Pentru București, deja am făcut demersuri ca să avem actele în regulă. Am cerut aprobare la Primăria Capitalei. Ne așteptăm la aproximativ 15.000 de oameni”, a declarat președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, pentru Libertatea.

Greva profesorilor și mitingurile de protest au loc în contextul crizei politice în care negocierile pentru viitorul Guvern sunt sistate, iar președintele Klaus Iohannis urmează să poarte discuții cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Noul guvern condus de liderul PSD ar trebui învestit până la 1 iunie.

Solicitările profesorilor Sindicaliștii au cerut majorarea salariilor „în conformitate cu importanța socială a muncii prestate”: salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu net pe economie, adică să plece de la 4.000 de lei; indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației să devină o regulă; plata orelor suplimentare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic.

De asemenea, solicitările includ acordarea de sporuri, acordarea unor drepturi prevăzute de lege și de contractele colective de muncă – decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar sau compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat -, precum și creșterea anuală a investițiilor din învățământ.

Ciucă: Cerințele sunt „foarte greu de îndeplinit”

Luni seară, 22 mai, Nicolae Ciucă a cerut profesorilor să renunțe la greva generală și să revină la ore, invocând faptul că se apropie Evaluarea Națională și admiterea la liceu. El a menționat că Guvernul lucrează la noua lege a salarizării și a subliniat disponibilitatea pentru dialog. Simion Hăncescu, președintele FSLI, a transmis că un astfel de mesaj va face ca numărul profesorilor care se alătură grevei să crească.

  coral