Amenințat cu un val de proteste nu doar de către profesori, ci și de polițisti și de angajații din Sănătate, Guvernul vrea să majoreze prin OUG și salariile acestora până la nivelul maxim de salarizare prevăzut în lege pentru anul 2022. Creșterile salariale s-ar aplica începând din luna iunie 2023.

După ce a majorat de la 1 iunie 2023 salariile personalului nedidactic din învățământ, dar și ale altor bugetari care ocupă funcții comune din Anexa 8 a legii salarizării, Guvernul se pregătește acum să facă același lucru și cu alte categorii de angajați aflați în aceeași situație.

Proiect de Ordonanță de urgență

Ministerul Muncii a lansat marți în consultare publică un proiect de Ordonanță de urgență prin care vrea să aducă la nivelul maxim de salarizare pentru anul 2022 prevăzut în legea cadru 153/2017 și angajații din Anexa 2 (Sănătate) și pe cei din Anexa VI (Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională).

Angajați cu salarii rămase în urmă în Sănătate: Infirmierele, brancardierii, nămolarii, spălătoresele ori îngrijitoarele.

În nota de fundamentare se arată ce angajați din Sănătate au rămas în urmă cu salariile.

Este vorba de o parte din personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar din Familia ocupațională de funcții bugetare „SĂNĂTATE ŞI ASISTENŢĂ SOCIALĂ” din Anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017, respectiv, statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii, băieșii, nămolarii, spălătoresele, îngrijitoarele, care nu au atins nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă.

„Spre deosebire de restul personalului care este salarizat pe această anexă (medici, asistenți medicali, alt personal de specialitate cu studii superioare, etc), aceste categorii de personal sunt singurele din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 care nu au atins nivelul maxim de salarizare din grilă

Având în vedere problema majoră a domeniului de asistență socială, lipsa personalului de specialitate, și ținând cont de provocările cu care se confruntă sistemele de asistență socială (pandemia COVID, criza din Ucraina, creșterea numărului persoanelor vârstnice în România, criza forței de muncă în domeniul asistenței sociale, migrarea forței de muncă în alte state membre în defavoarea României și nu numai), se propune majorarea salariilor de bază pentru personalul de specialitate din domeniul asistenței sociale la nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr.153/2017 pentru anul 2022.”, se arată în motivarea la OUG.

Și salariile polițiștilor și militarilor vor fi majorate de la 1 iunie la nivelul maxim pentru 2022

În document se precizează că ultima majorare salarizală adoptată de Guvern pentru bugetarii din Anexa 8 „Familia ocupațională de funcții bugetare «Administrație» a vizat un număr de aproximativ 8000 de angajați din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.

Astfel, s-au creat premisele unei diferențieri salariale în raport cu restul angajaților din sistem (polițiști și militari), salarizați potrivit anexei nr. VI la Legea-cadru nr.153/2017, pentru care nivelul salariului de funcție/soldei de funcție nu a fost majorat până la concurența nivelului prevăzut de lege pentru anul 2022.

Polițiștii și militarii ar rămâne singurele categorii de personal care nu ar avea salariile stabilite la nivelul respectiv.

Impact bugetar de peste 813,4 milioane de lei în 2023

Toate aceste majorări vor fi aplicate începând cu luna iunie 2023, se arată în proiectul de OUG care ar putea fi adoptat în următoarea ședință de Guvern din această săptămână.

În nota de fundamentare este prezentat și o estimare privind impactul financiar asupra bugetului general consolidat atât pe termen scurt, pe anul curent, cât și pe termen lung (pe 5 ani).

Astfel, pentru acest an, impactul bugetar este de peste 813,4 milioane de lei, urmând ca în următorii 4 ani impactul financiar să fie un minu de peste 1,5 miliarde de lei în fircare an. coral