Chiar daca unul dintre portavioanele armatei americane – in cadrul careia au fost inregistrate cazuri de COVID-19 – este imobilizat in Pacific, armata va raspunde oricarui atac, a declarat joi seful Statului Major, generalul Mark Milley, intr-o teleconferinta destinata fortelor SUA, transmite AFP.

"Suntem pregatiti, oricare ar fi amenintarea. Sper ca nimeni in lume nu crede despre capacitatile americane ca ar fi slabite serios. Nu este cazul", a spus Milley.

Pentagonul publica in fiecare zi de la inceputul pandemiei numarul cazurilor pozitive cu COVID-19, spitalizari si decese in cadrul sau, inclusiv printre angajatii civili si in familiile militarilor, insa a incetat foarte rapid sa precizeze in ce locuri au fost exact detectate cazurile respective, invocand securitatea militarilor sai, noteaza AFP.

Revista Newsweek a publicat joi o harta a bazelor americane afectate de virus: 150 la momentul respectiv.

Expertul in armament nuclear Hans Kristensen, de la Federatia oamenilor de stiinta americani (FAS), a remarcat ca toate bazele nucleare americane sunt afectate, cu exceptia uneia.

Potrivit cifrelor Pentagonului, joi dimineata erau inregistrate 1.898 de cazuri de contaminare cu SARS CoV-2 in cadrul fortelor armate americane, dintre care 597 in US Navy, cea mai afectata. 64 de soldati au fost spitalizati, iar unul a decedat.

Doua treimi dintre cazurile inregistrate in US Navy (416) provin de pe portavionul USS Theodore Roosevelt, imobilizat in Guam, insula americana din Pacific, unde marea majoritate a echipajului a fost evacuata.

Un infanterist marin de pe Theodore Roosevelt a fost spitalizat dupa ce a fost gasit lesinat de unul dintre camarazii sai, a declarat joi presei generalul John Hyten, nr. 2 in Statul Major.

Pentagonul este pe cale sa reevalueze modul de protejare a echipajelor de pe portavioane, care – cu 5.000 de persoane la bord – sunt mai dificil de izolat in carantina decat cele ale unor nave mai mici, a adaugat el.

"Sa credem ca o astfel de situatie nu se va repeta, nu este un mod bun de a planifica", a spus generalul Hyten.

Militarii au instituit la inceputul lunii martie un sistem de izolare in jurul echipajelor submarinelor nucleare si a bazelor care adapostesc silozurile nucleare.

Doua echipaje sunt plasate in carantina in paralel timp de doua saptamani inainte de a se imbarca la bordul unui submarin sau de a-si prelua serviciul in unitatile de supraveghere a arsenalului nuclear.

Daca este detectat un caz in cadrul unei echipe, ea este izolata si supusa tratamentului medical, iar o alta intra in carantina. Doar echipele sanatoase complet se imbarca.

Cazuri de COVID-19 au fost detectate in cadrul echipajelor altor trei portavioane americane care sunt la chei si a caror desfasurare nu este prevazuta in lunile urmatoare: Ronald Reagan, in curs de mentenanta in Japonia, precum si Carl Vinson si Nimitz, ambele in mentenanta in statul Washington (nord-vest).

Potrivit US Navy, bolnavii au fost evacuati, tratati si intre timp s-au vindecat. Echipajul de pe Nimitz, care urmeaza sa fie trimis in misiune in vara, ramane la bord pentru a evita pe cat posibil orice noua contaminare.

Informatiile despre contaminarea cu noul coronavirus in cadrul armatei americane sunt disponibile, dar zvonurile si dezinformarea continua, in special provenind din Rusia, a indicat Laura Cooper, responsabila pentru Rusia in cadrul Ministerului Apararii american. "Am vazut nu putine forumuri preocupandu-se de nivelul de pregatire a armatei SUA si a altor tari", a precizat ea joi pentru presa. coral