Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a redeschis dosarul procurorilor Cirpian Man și Cristian Ardelean, ex-DNA Oradea, la cererea Romanian Community Coalition.

Secția penală a ICCJ a admis pe data de 27.05.2024, după mai multe termene, plângerea formulată de Romanian Community Coalition împotriva ordonanței de clasare dispusă de Parchetul General în dosarul penal ce privea activitatea infracțională a procurorilor DNA Oradea ce s-au înregistrat în timp ce complotau și se coordonau pentru deschiderea de dosare penale împotriva mai multor judecători de la instanţele bihorene pentru a baga frica în ei, anunță Cristian Terheș, președintele Romanian Community Coalition.

MINUTA : „Admite plângerea formulată de petenta Romanian Community Coalition împotriva ordonanţei nr. 90/P/2022 din 27 iunie 2023 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, menţinută prin ordonanţa nr. 272/II/2/2023 din 25 august 2023 a procurorului şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Desfiinţează soluţia de clasare atacată şi dispune trimiterea cauzei la procuror pentru a completa urmărirea penală. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în ?edin?a din Camera de consiliu, astăzi, 27 mai 2024.” „Dosarul acesta penal a fost deschis în ianuarie 2018 ca urmare a unei sesizări făcute la SIIJ de către Romanian Community Coalition, după ce în spațiul public a apărut o înregistrare în care erau auziți procurorii DNA de la Oradea Ciprian Man, Cristian Ardelean și alții cum complotau pentru deschiderea de dosare penale împotriva unor judecători de la instanțele din Bihor pentru a băga frica atât în ei, cât și în ceilalți ce nu erau anchetați.

În acest dosar SIIJ i-a pus sub acuzare pe o serie dintre acești procurori.

După desființarea SIIJ dosarul a fost preluat de Parchetul General, care în toamna lui 2023 l-a clasat pe motiv că fapta nu există.

În numele Romanian Community Coalition am formulat plângere la procurorul ierarhic superior împotriva ordonanței de clasare, plângere ce a fost respinsă.

Ca urmare a respingerii plângerii de către Parchetul General m-am adresat ICCJ, care, în dosarul 2285/1/2023, ne-a admis pe data de 27.05.2024 plângerea, a desființat soluția de clasare și a retrimis cauza la procuror pentru continuarea cercetărilor”, scrie Terheș pe Facebook.

În urmă cu șase ani, în spațiul public a apărut o înregistrare cu procurorii Ciprian Man și Cristian Ardelean, la acel moment la DNA Oradea, care discutau cum să-i „liniștească” pe judecătorii care nu dădeau curs propunerilor lor, prin fabricarea unor dosare penale.

În înregistrarea apărută în spațiul public în 2018 procurorul Ciprian Man ar fi spus într-o ședință „Dacă începi urmărirea faţă de astea două judecătoare, îi trimite Adi în judecată pe ăia trei, o să mai intre frica…”, iar Ardelean ar fi spus „Se mai liniştesc, da! Sută la sută. Și dacă nu se liniştesc, măcar dacă tot o fac să le dăm motive să aibă boală…”.

Urmărește-ne: