Primarul comunei Valea Ierii, Dorin Nap, a fost condamnat, miercuri, de magistrații de la Judecătoria Turda la 2 ani și 9 luni de închisoare cu suspendare. De asemenea, pe parcursul termenului de supraveghere Nap trebuie să preseze muncă în folosul comunităţii pe o perioadă de 70 de zile în cadrul Primăriei Valea Ierii sau la Primăria Turda. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la 10 zile de la comunicare.

Dorin Nap a fost acuzat de săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier, furt de arbori din fondul forestier şi fals intelectual.

Potrivit procurorilor clujeni, în luna aprilie a anului 2020, înainte cu numai câteva luni de alegerile locale, Dorin Nap care la acea vreme era pădurar la Ocolul Silvic Valea Ierii s-a deplasat la cantonul silvic pe care îl avea în pază, unde știa că există în curs de exploatare o partidă de masă lemnoasă.

Profitând de faptul că lucrările de exploatare erau sistate de titularul autorizaţiei de exploatare, la faţa locului nefiind vreun reprezentant al acesteia, Nap a tăiat fără drept un număr de 7 arbori de esență rășinoase, din specia molid, care erau marcați, cu un volum de 15,771 mc. În cauză a fost stabilit un prejudiciu de 9.801,51 lei fără TVA, alăcătuit din valoarea pagubei produse pădurii de 5.765,59 lei la care se adaugă valoarea funcțiilor pădurii nerealizate în sumă de 4.035,92 lei. Dorin Nap a tractat arborii tăiați până la o rampă primară cu un tractor, valoarea prejudiciului fiind de 2.712 lei.

La o zi de la sustragerea celor 7 arbori, actualul primar al comunei Valea Ierii a întocmit un așa-zis aviz de însoțire primar cu un localnic cu care avusese o înțelegere în prealabil în vederea vânzării materialului lemnos. Avizul de însoțire fusese întocmit pentru cantitatea de 11,57 mc lemn rotund rășinoase, deşi în realitate era vorba de cantitatea de 18,16 mc, iar la rubrica document de proveniență, Nap a notat că lemnele provin dintr-o altă exploatare decât cea reală, pentru a crea aparenţa unei proveniențe legale a materialului lemnos provenit din cei 7 arbori tăiați și sustrași ilegal.