În perioada 14-15 februarie 2024, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) găzduiește, în calitate de coordonator, întâlnirea de deschidere a proiectului Empowering Widening universities in the EUTOPIA-HEALTH consortium to foster academic excellence in Health, finanțat prin programul Orizont Europa al Comisiei Europene. Proiectul va fi implementat pe o perioadă de 60 de luni, începând cu 1 ianuarie 2024, și beneficiază de un buget total de 4,999,960 EUR.

La evenimentul de la UBB  vor participa reprezentanți ai celor 9 universități din consorțiu (din școlile medicale ale universităților cuprinse în Alianța EUTOPIA), ai Alianței EUTOPIA (https://eutopia-university.eu/) și ai Comisiei Europene.

Obiectivul principal al EUTOPIA-HEALTH este de a consolida transformarea instituțională prin consolidarea capacității de gestionare a educației, cercetării și inovării (R&I) în domeniul sănătății. Pentru a facilita acest lucru, va fi creată o rețea de R&I axată pe sănătate prin intermediul Connected Health Research Communities. Aceste comunități vor beneficia de formare extinsă, mobilități de educație-cercetare și finanțare pentru stimularea colaborărilor, în special pentru cercetătorii aflați la începutul carierei.

EUTOPIA-HEALTH urmărește, de asemenea, să creeze un ecosistem transformator de inovare în domeniul sănătății prin utilizarea unor abordări integrative și transdisciplinare. Proiectul va pune în aplicare trasee flexibile de carieră academică și va integra practici științifice de tip Open/Citizen/Inclusive/Collaborative Science. În acest fel, EUTOPIA își propune să creeze o punte între comunitățile de cercetare în domeniul sănătății și societate, partenerii de afaceri și factorii de decizie din domeniul politicilor publice. Proiectul urmărește să transpună cercetarea în soluții adaptate și susținute de inovare socială.

„Acest proiect vine la timp, adică exact la momentul în care UBB își dezvoltă programul UBBMed din cadrul UBB School of Health (https://www.ubbcluj.ro/ro/facultati/school_of_health), dezvoltare care astfel va primi suportul unora dintre cele mai bune școli medicale europene din cadrul Alianței Universităților Europene EUTOPIA. Rezultatul în UBBMed poate apoi deveni set de bune practici la nivel european. Îi mulțumesc prorectorului UBB, prof. univ. dr. Bálint Markó, pentru implicare și coordonarea acestui consorțiu”, a punctat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

coral