Unul dintre cei mai redutabili operatori ucraineni de drone kamikaze – cunoscut sub porecla de „Darwin” – este un tânăr de 20 de ani, fost gamer și student la medicină care s-a „specializat” pe frontul din Ucraina în distrugerea de tancuri rusești, se arată într-un amplu reportaj al publicației online Scripps News. Reporterii americani au avut acces într-unul din buncărele secrete ale așa-numitului batalion „Ahile” compus din operatorii de drone ai brigăzii 92 de asalt a armatei ucrainene. Concomitent, șeful batalionului „Ahile”, Iuri Fedorenko, a publicat recent un articol de opinie în Washington Post în care a explicat de ce trebuie să i se permită Ucrainei să lovească ținte militare aflate pe teritoriul Federației Ruse

Inițial, „Darwin” s-a înrolat în armata ucraineană ca medic sanitar, ținând cont de specializarea sa în medicină. Ulterior, după ce unitatea sa a fost dotată cu drone, superiorii săi au realizat rapid că dexteritatea sa poate fi folosită în alt scop: manevarea de drone kamikaze, al căror rol a căpătat o importanță crucială din vara anului trecut, arată digi24.ro

De-a lungul celor doi ani de conflict, atât rușii cât și ucrainenii au realizat importanța atașării unei grenade de mână sau a unei grenade antitanc de o banală dronă FPV („First person view”), care poate fi ușor manevrată cu ajutorul unor ochelari speciali și a unui sistem de comandă la distanță.

„Efectiv te simți ca o pasăre. Dar nu ca orice fel de pasăre, ci ca una care la finalul zborului sare în aer”, a spus Darwin.

Operatorul ucrainean de drone a recunoscut că dexteritatea sa în manevrarea dronelor are legătură cu experiența sa de gamer.

„Am 6.000 de ore jucate în Dota și alte 2.000 de ore jucate în Counterstrike și, de asemenea, multe alte ore în jocuri multiplayer”, a spus operatorul ucrainean de drone.

Imaginile de pe frontul din Ucraina abundă în înregistrări video cu drone kamikaze care „urmăresc” și lovesc tancuri, vehicule blindate și uneori, chiar direct militari.

Pentru un infanterist, bâzâitul unei astfel de drone poate fi deseori ultimul sunet pe care îl aude înainte de a muri. Dronele kamikaze au o încărcătură explozivă care detonează la impact, se arată în reportajul publicației americane.

Darwin a recunoscut că astfel de misiuni – în care atacă direct militari ruși – pe care ajunge să îi vadă de „aproape” prin ochelarii 3D, chiar înainte de explozia dronei, ar putea să îl afecteze psihologic la un moment dat.

„Dronele au devenit parte integrantă a apărării Ucrainei” „Unitatea Ahile e alcătuită din voluntari civili care s-au înrolat în armată, au devenit infanteriști și apoi s-au specializat în operarea de vehicule aeriene fără pilot. Unitatea are în componență unii dintre cei mai buni piloți de drone din Ucraina, pe lângă legenda noastră Darwin”, a recunoscut Iuri Fedorenko, șeful batalionului și comandantul direct al lui Darwin, într-un articol de opinie publicat în Wahington Post.

Fedorenko a explicat că dronele au devenit „parte integrantă” a apărării Ucrainei și a recunoscut că activitatea operatorilor de drone e una extrem de importantă.

„Avem drone de recunoaștere care mapează câmpul de bătălie și identifică pozițiile și militarii care urmează a fi atacați. Avem drone FPV prevăzute cu explozivi care detonează la impact, soluții ieftine pe care le folosim în locul artileriei cu rază scurtă, precum mortierele. Avem drone cu rază lungă care pot lansa muniții ghidate laser și care pot zbura inclusiv noaptea”, a spus Fedorenko.

Cu toate acestea, pentru fiecare dronă ucraineană, rușii au cel puțin trei. În plus, dronele ucrainene sunt continuu bruiate de sistemele de război electronic rusești.

Abia după ce au localizat și distrus sistemele de bruiaj rusești, ucrainenii își pot lansa dronele de atac asupra tancurilor sau a vehiculelor armatei ruse.

Operator ucrainean de dronă FPV, imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images „Ceea ce ne duce la următorul paradox: Avem drone gata de zbor. Avem suficiente lansatoare HIMARS și rachete ATACMS, grație ajutorului militar debolcat în Congesul SUA. Dar suntem paralizați deoarece politica SUA ne dictează că nu putem folosi muniții americane asupra teitoriului rusesc. Dacă facem asta, riscă să pierderm viitoarele ajutoare militare americane”, a spus comandantul ucrainean al batalionului „Ahile”.

„Rușii știu asta și. Artileria ucraineană are o rază de doar 25 de kilometri. În consecință, rușii își plasează sistemele de bruiaj, sistemele de rachete S-300 și S-400 și centrele de comandă la 30-40 de kilometri distanță de frontiera ruso-ucraineană. Prin urmare, soldații lor ne atacă cu impunitate. Chiar dacă dronele noastre kamikzae pot ajunge la 7-10 kilometri dincolo de granița rusă, acest lucru nu e posibil dacă nu le dezafectăm sistemele de bruiaj”, a spus ofițerul ucrainean.