Trupele ruse au ucis cel puţin şapte soldaţi ucraineni care s-au predat ca prizonieri de război în apropiere de Bahmut, în regiunea Doneţk, la 24 februarie, a raportat Comisarul însărcinat cu drepturile omului în Parlamentul Ucrainei, Dmitro Lubineţ, potrivit The Kyiv Independent.

„În imaginile video pe care am reuşit să le obţinem, este evident că soldaţii ucraineni se predau ca prizonieri de război: Mâinile lor erau ridicate în aer, indicând că erau neînarmaţi şi nu reprezentau nicio ameninţare”, a scris Dmitro Lubineţ pe Telegram, conform News.ro.

„Trupele ruse ar fi trebuit să îi ia ca prizonieri, dar în schimb i-au executat fără milă”, a spus el.

Deşi numărul exact al ucrainenilor executaţi de ruşi nu este cunoscut, se crede că este vorba de cel puţin şapte, a precizat oficialul, adăugând că aceştia erau militari ai Forţelor Armate ucrainene.

De asemenea, Lubineţ a anunţat că a stabilit deja unitatea militară a trupelor ruseşti care se află în spatele execuţiei. Uciderea prizonierilor de război reprezintă o încălcare a Convenţiei de la Geneva şi constituie o crimă de război.

„Acest incident trebuie să fie documentat ca fiind încă o încălcare a dreptului umanitar internaţional de către Rusia”, a scris Lubineţ. „Voi trimite imediat scrisori oficiale la ONU şi la Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, îndemnându-i să documenteze şi să recunoască public faptul că militarii ruşi ucid prizonieri de război ucraineni.”

Relatări despre prizonieri de război ucraineni torturaţi sau ucişi în timp ce se aflau în custodia Rusiei au apărut de la începutul războiului din Ucraina.

Săptămâna trecută, armata ucraineană a anunţat că trupele ruseşti au ucis doi prizonieri de război ucraineni în regiunea Doneţk. Brigada 110 a Ucrainei a raportat la 19 februarie că armata rusă a promis să evacueze soldaţii ucraineni răniţi în Avdiivka, dar în schimb a împuşcat şi ucis cinci dintre soldaţii ucraineni.

La 18 februarie, trei prizonieri de război ucraineni au fost, de asemenea, ucişi de trupele ruseşti în apropiere de Robotyne, în regiunea Zaporizhzhia, potrivit Procuraturii Generale.

„Pentru armata rusă, Convenţiile de la Geneva, regulile şi obiceiurile de război nu înseamnă nimic. Ei acţionează în conformitate cu propriile „convenţii”, „reguli” şi „obiceiuri” nespuse – cruzime, trădare şi josnicie”, a scris Lubineţ.

La conferinţa „Ucraina. Anul 2024” din 25 februarie, Lubineţ a spus că, în prezent, 28.000 de cetăţeni ucraineni se află în captivitate în Rusia. coral