Om cu experiență de peste 2o de ani în piața de capital, Horia Gustă, ”adică un om care chiar se pricepe”, vorba lui Cătălin Oprișan, va fi noul amfitrion al podcastului ”Vreau să știu – Educație Financiară”. Începe odată cu școala, pe 11 septembrie, și îl veți vedea și auzi timp de 50 de episoade, în fiecare zi de luni de la ora 19.30.

Horia Gustă: ”E o mare chestiune, să recunoști că nu te pricepi”

Cine este Horia Gustă și de ce este recomandat ca expert în domeniul educației financiare? Este președintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF), președintele Consiliului Director care, în baza mandatului primit în mai anul trecut, va reprezenta industria locală de asset management în relaţia cu instituţiile, autorităţile statului şi publicul până în mai 2025.
Înainte de a debuta în calitatea de moderator al podcastului de educație finaciară, Horia Gustă și-a păstrat calitatea de invitat, în fața lui Cătălin Oprișan, la ”Vreau să știu”. Care i-a mărturisit expertului din fața lui că… nu se pricepe.

”Asta e o mare chestiune, să recunoști că nu te pricepi. Observi în România că noi toți ne pricepem la toate. La fotbal, la politică, ne pricepem la toate, dar realitatea e că nu prea…”, a replicat Horia Gustă.

Ca să exemplifice ceea ce a afirmat, președintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF) a argumentat cu o informație de bază. Cu ceva ce românul – atât de deficitar la capitolul educație financiară ar trebui să știe. De pildă, ce oferă banca și ce presupune interacțiunea cu instituția.

Ce presupune relația cu banca

”Banca e cea care-mi dă credit….Da. Dar, de exemplu, interacțiunea cu banca. Banca, știi, ai zis că îți dă depozite, îți poate oferi depozite sau îți poate oferi credite.
Da…
Banca face mult mai multe lucruri. Și o să venim să spunem câte lucruri face banca, ca atunci când deschizi ușa unei bănci, online sau fizic, să știi că acolo vei găsi mai multe lucruri. Nu doar pe cele două pe care le știm, în cea mai mare parte.”, a spus Horia Gustă.

”Cel mai la îndemână lucru pe care ți-l face banca e că-ți dă un card. Sau îți deschide un cont.Te enervează când te sună de la bancă să-ți actualizezi datele. Pentru că așa e legislația și banca trebuie să fie sigură că tu ești ăla care dă sau ia banii, fiindcă așa apar fraudele.”, a mai punctat specialistul, în podcastul ”Vreau să știu”.

@vreausastiu.tv Ce face banca pentru fiecare om Vreau sa stiu – Educatie Financiara, de luni 11 septembrie, ora 19:30. 💯 Parteneri: 📌https://www.bcr.ro/ 📌https://bvb.ro 📌https://www.btassetmanagement.ro #vreausastiu #horiagusta #educatiefinanciara #fy ♬ sunet original – VREAU SĂ ȘTIU

”Elemente pe care vreau să le ating, ca să conștientizeze populația că trebuie să citim, că trebuie să ne informăm. Că trebuie să fim conectați cu nevoile pe care le avem astăzi. Dar și mâine, și poimâine, dar și la pensie.

O să povestim pe îndelete, 5o de episoade, cu primul om care a lansat obligațiuni listate la bursa de valori, cu administratorul primului ITF din România, cu inițiatorul legii educației financiare, și cred că o să atragem oamenii ca să înțeleagă că e important să ai cunoștințe despre educație financiară”, a mai spus Horia Gustă.

 

 

♬ sunet original – VREAU SĂ ȘTIU – VREAU SĂ ȘTIU