Românii care locuiesc la bloc vor avea parte de o nouă lege care va fi în favoarea lor, aceasta fiind deja adoptată de Parlament.

Deputații au aprobat, în mod decizional, proiectul care validează ordonanța de urgență 179/2022, care modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 18/2009 privind îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor de locuințe.

Proiectul de lege vizează adaptarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 18/2009 referitoare la creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe, cu scopul de a aloca o proporție mai mare, respectiv 90%, din fondurile europene nerambursabile pentru reabilitarea termică a blocurilor.

Acest lucru urmează să reducă dependența de bugetele locale sau de fondurile asociațiilor de proprietari. Așadar, proiectul de lege propune, prin crearea unor excepții în cadrul legislației existente, să permită finanțarea unor intervenții pentru îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor de locuințe, pentru perioada 2021 – 2027, inclusiv prin utilizarea fondurilor europene nerambursabile aferente Politicii de Coeziune.

Senatul a adoptat proiectul ca prim for sesizat pe 15 februarie 2023, iar decizia Camerei a fost una decisivă, legea fiind trimisă spre promulgare, potrivit news.ro.