Liderii Uniunii Europene au condamnat atacul iranian, şi-au reafirmat angajamentul faţă de securitatea Israelului şi au făcut apel la toate părţile să prevină noi tensiuni, inclusiv în Liban. Israelul a semnalat că va riposta, dar nu a spus cum.

„Considerăm că este foarte important să facem totul pentru a izola Iranul”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, adăugând că noile sancţiuni împotriva Republicii Islamice vor viza companiile implicate în producţia de drone şi rachete, potrivit Reuters.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că este important ca Israelul „să nu răspundă cu un atac masiv”.

Italia a transmis, înaintea discuţiilor din cadrul G7, că este în favoarea sancţiunilor împotriva furnizorilor de arme care au legătură cu atacul împotriva Israelului, precum şi a celor care se află în spatele atacurilor asupra navelor din Marea Roşie.

Uniunea Europeană a impus deja sancţiuni care vizează Iranul pentru încălcarea drepturilor omului, proliferarea armelor de distrugere în masă şi sprijinul acordat de Teheran pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina.

Germania, Franţa şi mai multe state UE analizează posibilitatea de a extinde sancţiunile care urmăresc să limiteze furnizarea de drone iraniene către Rusia, pentru a include furnizarea de rachete către intermediarii Iranului din Orientul Mijlociu, inclusiv Hezbollah, Hamas şi Houthi.

Belgia a susţinut introducerea de sancţiuni împotriva Corpului Gardienilor Revoluţiei din Iran, dar Scholz a declarat că acest lucru necesită verificări juridice suplimentare. Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a declarat că acest lucru s-ar putea întâmpla doar dacă o autoritate naţională din UE ar constata că grupul a fost implicat în activităţi teroriste.