Principalul acuzat într-un dosar care vizează trei bărbați din sudul Californiei, care au legături cu un grup extremist rasist, de planificare și implicare în revolte la mitinguri politice în California, a fost extrădat în Statele Unite din România, a anunțat astăzi Departamentul de Justiție al SUA.

Robert Paul Rundo, în vârstă de 33 de ani, din Huntington Beach, California, presupus membru fondator al mișcării Rise Above Movement (RAM), a fost transportat de agenți speciali ai FBI din România la Aeroportul Hollywood Burbank, unde a ajuns marți seara. Rundo se află în custodie federală și se așteaptă ca astăzi să aibă loc prima înfățișare și să fie pus sub acuzare la Tribunalul Districtual al SUA din Los Angeles.

Rundo, împreună cu Robert Boman, 30 de ani, din Torrance, California, și Tyler Laube, 27 de ani, din Redondo Beach, California, este acuzat de conspirație pentru încălcarea Legii antirevoltă pentru activitățile sale în legătură cu RAM, o organizație de supremație a albilor care s-a prezentat „în mod public… ca fiind un grup militant pregătit de luptă al unei noi mișcări naționaliste de supremație albă și de identitate”. Rundo și Boman sunt, de asemenea, vizați de o acuzație de revoltă.

Acuzațiile din dosar
Potrivit documentelor instanței, inculpații au participat la conspirație în diferite moduri, inclusiv prin angajarea în recrutarea membrilor RAM, coordonarea și participarea la antrenamente de luptă corp la corp și alte tipuri de antrenamente de luptă, deplasarea la mitinguri politice pentru a ataca protestatari și alte persoane și publicarea de fotografii și videoclipuri cu acte violente pentru a recruta alți membri pentru evenimente viitoare.

overlay-clevercloseLogo
În rechizitoriu se afirmă că diverși membri ai conspirației au participat direct la atacuri la mitinguri politice din Huntington Beach la 25 martie 2017, la Berkeley la 15 aprilie 2017 și la San Bernardino la 10 iunie 2017. În lunile care au urmat acestor evenimente, inculpații s-ar fi antrenat pentru evenimente viitoare și ar fi sărbătorit atacurile lor, care au inclus postări online cu fotografii ale membrilor RAM atacând oameni.

În iunie 2019, o instanță districtuală federală a respins acuzația împotriva lui Rundo și a celorlalți inculpați, constatând că Legea federală antirevoltă a încălcat Primul Amendament. În martie 2021, Curtea de Apel a Statelor Unite pentru Al Nouălea Circuit a infirmat respingerea instanței districtuale și acuzațiile penale au fost reintroduse.

Atât acuzațiile de conspirație, cât și cele de revoltă sunt prevăzute de lege cu pedepse maxime de cinci ani de închisoare.

 

Americanii apreciază ajutorul autorităților române
Grupul operativ comun de combatere a terorismului al FBI investighează acest caz.

Biroul pentru Afaceri Internaționale al Departamentului de Justiție și Biroul Atașatului Juridic al FBI la București au oferit asistență substanțială pentru a asigura arestarea și extrădarea lui Rundo.

Poliția Națională Română, Direcția de Combatere a Crimei Organizate și Terorismului (DCCO), Unitatea de Fugari; Parchetul General al României și Poliția de Frontieră; Biroul Regional de Securitate și Secția Consulară/Serviciul pentru Cetățeni Americani al Ambasadei SUA la București, în coordonare cu Interpol România, au oferit asistență substanțială pentru a asigura arestarea și extrădarea lui Rundo.

Procurorii americani adjuncți Solomon Kim și Kathrynne N. Seiden de la Secția pentru infracțiuni de terorism și export din cadrul Districtului Central din California instrumentează acest caz.