Lituania va susține inițiativa Cehiei de a achiziționa muniție de artilerie pentru Ucraina, care se confruntă cu agresiunea Rusiei de peste doi ani, conform informațiilor furnizate de dpa și citate de Agerpres.

Premierul lituanian, Ingrida Simonyte, a exprimat angajamentul țării sale în acest sens într-o convorbire telefonică pe care a avut-o luni cu omologul său ceh, Petr Fiala.

” Lituania se alătură și va finanța inițiativa cehă privind muniția”, a transmis șefa guvernului lituanian pe platforma X, fostul Twitter.

Republica Cehă desfășoară demersuri pentru obținerea de sprijin financiar în vederea achiziționării unor cantități semnificative de muniție de artilerie pentru a sprijini Ucraina din partea țărilor non-UE.

Lituania, având o graniță comună cu Rusia, este printre cei mai hotărâți și consecvenți susținători occidentali ai Ucrainei.

În prezent, stocurile de muniție de rezervă ale Uniunii Europene destinate Ucrainei sunt aproape de epuizare.

” Lituania va contribui la toate eforturile internaționale care împing Ucraina mai aproape de victoria sa și a noastră”, a adăugat Simonyte pe platforma X.

coral