1.      Se aproprie finalul mandatului dumneavoastra de primar, inceput in 2016. Care sunt realizarile pe care le considerati cele mai importante pentru comunitate in acesti patru ani?

Mandatul acesta a fost unul destul de greu din punct de vedere administrativ, am inceput cu depunerea mai multor proiecte atat pe fonduri europene cat si guvernamentale, toate acestea au fost aprobate si s-a lucrat foarte mult ulterior la obtinerea avizelor necesare autorizarii si derularii lucrarilor finantate prin proiecte. Ca lucrari mari a fost finalizat covorul asfaltic pe drumul ce duce in satul Rogojel, DC 129, lucrare sustinuta din fonduri proprii, au fost obtinute finantari si avize necesare pentru modernizarea a inca 28 km de drumuri de o importanta strategica pt comuna, modernizarea cladirilor a doua scoli din Sacuieu si Rogojel, modernizarea si dotarea unui centru multifunctional de incluziune sociala in Sacuieu, construirea unui gradinite cu program normal si multe alte lucrari de reparatii a infrastructurii locale.

2.      Care sunt principalele probleme cu care comunitatea pe care o reprezentati se confrunta in prezent?

Probleme exista ca peste tot, as enumera aici inca lipsa unei infrastructuri moderne care sa acopere punctele principale ale comunei; a apei potabile in satul Sacuieu si a unei retele centralizate in satele Rogojel si Visagu; lipsa unui centru local de depozitare si procesare a produselor locale care ar duce la cresterea valorii acestora; lipsa semnalului telefonic si a unei retele de internet care sa acopere nevoile localnicilor si ale turistilor.

3.      Ce proiecte si investitii are primaria condusa de catre dumneavoastra in desfasurare in acest moment?

In acest moment exista foarte multe proiecte de investitii in derulare, cele mai importante ar fi:

– Modernizare infrastructura rutiera, finantat prin PNDR masura 7.2, ce vizeaza asfaltarea a 5,9 km de strazi si ulite din satele Rogojel si Sacuieu, cu o valoare de 3,4 mil. lei.

– Modernizare drumuri in satele Rogojel si Visagu, finantat prin PNDl II, ce vizeaza asfaltarea a 11,5 km de strazi si ulite din satele Rogojel si Visagu, cu o valoare de 10,6 mil. lei.

– Modernizare drumuri forestiere, finantat prin PNDR masura 4.3, ce vizeaza asfaltarea  si modernizarea a 9,4 km de drumuri, cu o valoare de 8,8 mil. lei si o mare importanta turistica.

–  Modernizare drum de acces la Arborele Sequoia, finantat prin PNDR masura 19.2, ce vizeaza asfaltarea  si modernizarea a 1,3 km de drum, cu o valoare de 840 mii lei si o mare importanta turistica.

– Modernizare scoala Rogojel, finantata prin PNDL II, ce vizeaza modernizarea si extinderea scolii din satul Rogojel, cu o valoare de 950 mii lei.

– Modernizare scoala Sacuieu, finantata prin PNDL II, ce vizeaza modernizarea scolii din satul Sacuieu, cu o valoare de 580 mii lei.

– Construire gradinita cu program normal in Sacuieu, finantata prin POR axa 10.2, cu o valoare de 1,7 mil. lei.

– Modernizare cladire fosta scoala Sacuieu, in care va functiona un viitor Centru multifunctional de incluziune sociala dotat din PNDR masura 19.2, cu o valoare de 320 mii lei.

4.      Ce v-ati propus sa realizati in timpul acestui mandat si nu ati reusit? Din ce motive?

Bineinteles ca propunerile sunt multe in orice activitate, din pacate nu am reusit sa duc intr-un stadiu mai avansat lucrarile aferente proiectelor mai sus amintite sau unele chiar sa le finalizez, din cauza multitudinii de termene pentru avizare si autorizare, a lipsei de mobilizare si serioazitate a executantilor si alte interese si interventii externe care au blocat sau tinut pe loc lucrarile in mod intentionat; de asemenea nu s-a reusit predarea retelei de apa din loc. Sacuieu catre Compania de apa si darea in functiune a statiei de tratare datorita birocratiei si multitudinii de avizi si autorizari. De asemenea imi doream foarte mult sa finalizez PUG-ul comunei, sa certific comuna ca Statiune Turistica macar de interes local intr-o prima faza, sa demaram un proiect sau o colaborare in vederea construirii unei partii de schi intrucat avem potentialul necesar in a crea o statiune care sa puna pe harta turismului intreaga zona nu doar comuna noastra, sa dezvolatam o unitate de procesare a produselor locale atat cele ce provin din flora spontana cat si a celor din gospodariile fermierilor, intrucat dupa datele noastre localitatea Rogojel este printre putinele daca nu chiar prima pe tara la numar de bovine adulte vaci de lapte crescute in ferme mici, si multe alte lucruri care necesita fonduri si timp.

5.      Cum caracterizati relatia cu autoritatile judetene? Dar cu cele centrale? Sunteti ajutati de la nivel superior pentru realizarea proiectelor propuse?

Relatia cu autoritatile judetene a fost una buna pot spune, la fel cu cele centrale prin intermediul carora am obtinut finantarea marilor proiecte. Asa cum se poate vedea in descrierea lucrarilor, majoritatea sunt finantate din fonduri externe nerambursabile, ceea ce inseamna ca am primit ajutor in limita legii si a arie de competenta a fiecaruia.

6.      Ce va propuneti pentru viitor? Care sunt principalele proiecte si investitii pe care le aveti in vedere pe termen mediu si lung?

In primul rand finalizarea proiectelor incepute, apoi sub acest aspect obtinerea de finantari pentru unele demarate cum ar fi modernizarea unor drumuri turistice si a dispensarului uman din comuna, iar de anul viitor depunerea de noi proiecte cu finantare europeana in functie de liniile care vor fi lansate si pentru care vom fi eligibili. Propunerea cea mai indrazneata este realizarea unei statiuni turistice in zona Vladeasa, precedata de declararea comunei ca Statiune Turistica de interes local sau national; unele investitii in folosul fermierilor cum ar fi diverse unitati de procesare a produselor agricole si a fructelor de padure, un abator de mica dimensiune in zona; gasirea unor solutii pentru comunitatea de romi care sa reduca riscul de excluziune sociala si sa le ofere oportunitatea de a se educa si califica, iar prin acest mod sa aiba o mai buna comuniune cu restul cetatenilor comunei. O alta realizare pentru viitor este o investitie majora pentru alimentarea cu apa potabila a populatiei din satele Rogojel si Visagu si colectarea apelor uzate prin sistem de fose vidanjabile, prin POIM axa 3, ob. 3.2.

7.      Ce va recomanda pentru un nou mandat de primar? Care credeti ca sunt calitatile pe care orice bun primar trebuie sa le detina?

In primul rand devotamentul fata de aceasta functie, implicarea si dragostea purtata acestor meleaguri de care ma leaga intreaga mea viata si activitate de pana acum, iar sub alt aspect experienta dobandita si capacitatea de a gestiona o astfel de functie si raspundere enorma. Pe toata perioada celor doua mandate m-am daruit intru totul acestei demnitati, familia mea a fost intreaga comunitate, nu am avut alt tel decat dezvoltarea acestei mici comunitati si atragerea de proiecte care sa duca la acest lucru, nu m-am favorizat in vreun fel pe mine sau pe alti cetateni ai comunei, dar bineinteles asa cum am mai spus chiar daca suntem o ,,mica familie,, nu poti sa multumesti pe toata lumea. Un bun primar trebuie in primul rand sa fie un om al locului, sa cunoasca comunitatea si sa fie atras de zona pe care o pastoreste; sa fie devoatat meseriei si in acelasi timp constient ca are pe umeri o mare raspundere atat morala cat si financiara; sa nu promita concetatenilor lucruri imposibil de realizat si care sa dea bine doar ca imagine sau sa denatureze munca altor colegi.

 

                                                                           

                                                                                                               coral