Se zice pe bună dreptate că românul este inventiv. Dacă nu ne-am convins de asta până acum, rețeta de maioneză făcută din pufuleți sigur ne va arăta acest lucru.

Dar românii sunt și credincioși, iar perioada de post este, pentru unii dintre noi, o perioadă de curățire nu doar sufletească, ci și
trupească.

Unii asociază perioada de post cu detoxifierea, arătând că alimentația bazată pe alimente de origine vegetală pentru o perioadă
limitată de timp are un efect benefic, care ajută la detoxifierea organismului.

Dar această perioadă de post vine cu unele provocări destul de mari. În special pentru cei mai pofticioși, perioada de post poate fi cu adevărat dificilă.

Viorica Hotea din Baia Mare, o femeie de 46 de ani, spune că după ce a depășit un moment dificil în viață, a simțit că trebuie să se apropie mai mult de Dumnezeu și, astfel, a început să postească două zile pe săptămână.

Evident, Postul Crăciunului nu putea face excepție, așa că alimentația ei s-a schimbat.

„La început nu știam ce să mai gătesc, dar încet-încet am tot descoperit diferite tipuri de mâncare fără carne, lactate sau
ouă”
, spune ea

Printre aceste alimente a descoperit și maioneza făcută cu pufuleți. „Prima dată am crezut că nu aud bine. Dar apoi am descoperit că, de fapt, maioneză poți să faci aproape din ce vrei tu”, mai arată ea.

Recomandată copiilor

Viorica Hotea ne explică de ce o preferă. „Pot să o dau liniștită
fiului meu, care are șapte ani și este un pofticios. Îi plac foarte mult
vinetele, dar are o ușoară alergie la ouă și la unele alimente”
, mărturisește ea.

„Cel puțin în perioada de post gătesc foarte frecvent vinete cu maioneză din pufuleți. E ușor de făcut, e mai sănătoasă, iar soțul meu nici nu știe întotdeauna că mănâncă maioneză din pufuleți”, spune femeia amuzată.

Pentru o porție de maioneză avem nevoie de: două mâini bune de pufuleți, o linguriță de muștar, 150 ml de ulei și un sfert de
linguriță de sare.

„Atenție, că și pufuleții sunt sărați!”, mai avertizează gospodina.

„Pufuleții îi trec pe sub un jet de apă, ca să îmbibe bine. După ce s-au înmuiat îi dau prin sită, adaug lingurița de muștar și apoi prepar maioneza normal. Pun ulei puțin câte puțin, până ajunge la consistența
dorită”
, explică Viorica Hotea.

Dincolo de faptul că e ușor de preparat, femeia mai spune că e mai ușoară și mai sănătoasă, în special
pentru copii.

  coral coral