În perioada 22-26 mai 2023, inspectorii de la Protecția Consumatorilor au luat măsuri ferme împotriva unor restaurante, închizându-le, și au aplicat amenzi în alte cazuri, în urma depistării unor deficiențe grave.

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj a desfășurat acțiuni de control în această săptămână, având ca obiectiv verificarea operatorilor economici care oferă servicii de alimentație publică. Aceste verificări au fost efectuate în urma unor reclamații primite și în conformitate cu tematicile regionale stabilite.

În urma inspecțiilor, s-au constatat deficiențe grave în mai multe restaurante, ceea ce a determinat inspectorii să ia măsuri severe, inclusiv închiderea acestora temporar. De asemenea, au fost aplicate amenzi în cazurile în care s-au identificat încălcări ale normelor și regulamentelor în vigoare.

Operatorii economici care au fost sancționați:

SC Evimeria Cos  SRL (restaurant grecesc)

SC Sattva SRL ( resturant Tokio, verificare măsuri)

SC Nousias Food  SRL (El Greco)

SC Migos Bondoa  SRL (Mama Manu Manastur)

SC Alex &Eduard BAR SRL ( Apahida)

SC Lunch Box Srl ( b-dul ) Muncii

SC Select Quality Food SRL ( Big Belly).

În urma acțiunilor, comisarii CJPC Cluj au identificat mai multe deficiențe, după cum urmează:

folosirea unor produse și preparate cu data limită de consum depășită sau pentru care nu se putea stabili încadrarea în aceasta
modificarea stării termice a produselor sau neasigurarea temperaturilor de depozitare a preparatelor înscrise de producător
folosirea unor preparate fără elemente de identificare-caracterizare
folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu praf în exces, rugină și chedere neigienizate
utilizarea unor vitrine frigorifice destinate băuturilor răcoritoare, pentru depozitarea preparatelor culinare sau a materiilor prime
utilizarea veselei neprofesionale, din plastic și a ustensilor de lucru cu mânere de lemn sau plastic
depozitarea direct pe paviment a băuturilor răcoritoare sau apei plate și minerale
existența unor pardoseli insalubre
folosirea unor coșuri/tomberoane de reziduuri fără capace, în zona de preparare
prezența muștelor în blocul alimentar
folosirea unor produse cu arsuri de congelare.

Ținând cont de neregulile constatate, echipele de control au aplicat 19 sancţiuni – 3 avertismente şi 16  amenzi contravenționale în cuantum de 117.000 lei.

Totodată, au fost dispuse măsurile complementare de:

oprire definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme in valoare de  8.000 de lei
oprire temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor în cazul a 4 operatori economici.

Companiile au remediat cu celeritate deficiențele, astfel încât la recontrolul desfășurat în urma solicitării scrise depuse de operatorii economici, comisarii clujeni au constatat aducerea la îndeplinire a măsurilor (ultimii doi operatori economici SC Nousias Food SRL și SC Alex & Eduard Bar SRL şi-au reluat activitatea în data de 29.05.2023) .

Comisarii CJPC Cluj vor continua acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor și, așa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancțiuni contravenționale complementare.