Bogdan Socea, managerul Spitalului Pantelimon din București, a reacționat, joi, în urma acuzațiilor lansate de un asistent medical că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă ar fi decedat 20 de pacienți cărora le-ar fi fost redusă doza de Noradrenalină. „Este greu de crezut”, a spus managerul spitalului. În același caz, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat în aceeași zi că este neobișnuit un număr atât de mare de decese într-un interval atât de mic, chiar și într-o secție ATI.

coral

UPDATE: Parchetul Tribunalului București a deschis dosar penal in rem în acest caz pentru infracțiunea de omor, conform surselor Gândul. Procurorii au fost sesizați prin email de o persoană din spital. Denunțătorul, care reclamă reducerea voluntară de noradrenalină, a fost audiat joi. Procurorii au solicitat spitalului fișele medicale ale tuturor celor decedați, cu toate diagnosticele pentru care erau tratați în ATI, inclusiv medicația zilnică.

Știrea inițială:

Exista Noradrenalină, afirmă Socea
Managerul Spitalului Pantelimon, Bogdan Socea, a declarat că în cele patru zile s-au înregistrat 19 decese la secția ATI, dar că niciun medic nu a reclamat nimic suspect, fiind vorba despre pacienți cu multiple afecțiuni. Potrivit chirurgului, a fost constituită o comisie medicală care va verifica toate acuzațiile.

Am demontat suspiciunea că nu era suficient. Erau suficiente doze de Noradrenalină (…) Este un medicament care menține tensiunea în cazul pacienților aflați în stare gravă. Îi ține în viață pe pacienții intubați (…) Este greu de crezut că s-ar fi putut întâmpla așa ceva, a declarat Socea.

Parchetul, pe fir
Parchetul Tribunalului București a deschis dosar penal în acest caz pentru infracțiunea de omor. Purtătorul de cuvânt al Parchetului, Alexandru Anghel, a declarat pentru HotNews.ro că instituția a primit o sesizare prin e-mail, apoi procurorii au luat legătura cu persoana respectivă. Aceasta a reclamat că în perioada 4-7 aprilie la Secția ATI a Spitalului Pantelimon ar fi murit 20 de pacienți.

Cel care a făcut sesizarea a susținut că decesele au fost cauzate de reducerea dozei de Noradrenalină, a mai precizat procurorul.