Premierul Marcel Ciolacu arată rezultatele măsurii privind plafonarea prețurilor la energie. Într-o postare pe Facebook, Ciolacu spune că „milioane de români ar fi plătit în plus 1.100 lei în fiecare lună”, dacă nu exista decizia de a plafona prețurile la energie, gaze și alimente de bază.

Peste 1.100 de lei în fiecare lună! Atât ar fi plătit în plus milioane de familii dacă nu am fi plafonat prețurile la energie, gaze și alimentele de bază!

Premierul mai spune că aceste măsuri „impuse de PSD la guvernare au reprezentat un sprijin vital pentru gospodăriile românilor în ultimii doi ani”.

Este si concluzia unui studiu realizat de fundația Friedrich-Ebert-Stiftung România.

Datele arată că prin plafonarea prețurilor la energie, gaze și alimente, costurile cu bunurile și serviciile necesare unui trai decent, pentru o familie cu doi copii au scăzut cu 11%. Este încă o confirmare clară a faptului că am acționat corect și am apărat nivelul de trai al populației și în special al celor cu venituri reduse, mai precizează prim-ministrul.

Marcel Ciolacu: Marii apărători ai pieței libere vor vărsa lacrimi amare/Peste 1.100 lei în fiecare lună ar fi plătit în plus milioane de familii

Șeful Executivului subliniază că statul are rolul de a interveni în perioade de criză, chiar dacă marii apărători ai pieței libere vor vărsa lacrimi amare.

Știu că marii apărători ai pieței libere vor vărsa din nou lacrimi amare, dar cred cu tărie în continuare că, în perioadele de criză, rolul statului este să intervină în apărarea celor mulți, mai spune Ciolacu.

Studiul invocat de premierul Ciolacu arată că reglementările prețurilor la energie și alimente au venit într-un context în care creșterea prețurilor amenința să afecteze în mod catastrofal nivelul de trai al populației României.

Iar reacția guvernului a fost aliniată la a celorlalte autorități naționale din Uniunea Europeană.

În absența acestor reglementări, valoarea din prezent a coșului de consum pentru un trai minim decent ar fi fost mai mare cu 1.118 lei (sau 11%), arată studiul.

Chiar dacă valoarea coșului a crescut semnificativ în toată această perioadă, în absența reglementării prețurilor, creșterea ar fi fost semnificativ mai mare. coral