• Recentul incident, în care este acuzat de agresiune fizică împotriva unui concetățean italian, nu pare a fi decât vârful aisbergului în ceea ce privește controversele care gravitează în jurul consulului italian Massimo Novali. 
  • Implicarea sa în dosarul de insolvență legat de proiectul imobiliar Edil Parma din Mănăștur, precum și legăturile sale cu personaje dubioase din mediul de afaceri italian, ridică semne de întrebare serioase cu privire la integritatea și etica sa profesională. 
  • Potrivit unor reprezentanți ai mediului de afaceri din Cluj-Napoca, este cunoscut faptul că figura consulului onorific al Italiei la Cluj ascunde mult mai mult decât pare la prima vedere.
Falimentul trecut sub preș
Numele lui Massimo Novali, consulul onorific al Italiei la Cluj, apare ca fiind direct implicat  în unul dintre cele mai dubioase dosare de faliment din ultimii ani, în care zeci de persoane care și-au achiziționat apartamente într-un imobil situat în cartierul clujean Mănăștur au rămas păgubite.
Este vorba despre blocul ridicat pe strada Hameiului de către societatea Edil Parma SRL, firma care fusese controată de către defunctul Camillo Torta, care era, la acea vreme, și anume la mijlocul anilor 2000, preşedintele Asociaţiei întreprinderilor Italiene Cluj. Camillo Torta era un prieten intim al actualului consul al Italiei, Massimo Novali, cei doi fiind văzuți în repetate rânduri.

Massimo Novali si Camillo Torta

În acel dosar, Camillo Torta, un apropiat al actualului consul Massimo Novali, a fost acuzat că ar fi vândut apartamente chiar dacă cunoștea că nu deține autorizațiile necesare, ulterior cumpărătorii aflându-se în situația de a nu-și putea întăbula locuințele sau de le mai putea vinde.
La acel moment, împotriva lui Camillo Torta fusese înregistrată o plângere penală venită din partea unui conațional, care cumpărase și el un apartament în blocul  din Mănăștur.
“Am cumpărat mai mulţi italieni apartamente în blocul de pe Hameiului. Camillo Torta, care îmi era amic, ne-a spus că este o afacere bună să investim în blocul lui şi apoi să vindem apartamentele. Mi-am investit toţi banii pe care îi aveam atunci, 44.000 de euro. Atunci era o perioadă bună pentru imobiliare. Nici acum nu mi-am scos banii din cauză că nu am acte de proprietar”, declara la acel moment Agostino Mizzotti, cetăţean italian stabilit în Cluj de zeci de ani.
La puțin timp după încasarea sumelor aferente prețului imobilelor oferite spre vânzare, societatea Edil Parma SRL a intrat în faliment, pe rolul Tribunalului Specializat Cluj fiind înregistrat un proces în acest sens.

Edil Parma SRL

Deosebit de important este faptul că, dintre cei mai mari creditori, cu pretenții la adresa debitoarei, se numără și consulul Massimo Novali, atât în calitate de persoană fizică cât și prin intermediul societății pe care o controlează, Le Follie Importexport SRL. Potrivit surselor noastre, consulul ar fi deținut nu mai puțin de patru apartemente în blocul ridicat fără acte de către firma prietenului său, Camillo Torta.
Cum a obținut consulul Massimo Novali apartamentele în acel bloc, la ce preț sau cât a plătit efectiv pentru ele, de ce s-a construit fără autorizațiile necesare precum și alte detalii ale unui faliment răsunător care pune în lumină proastă mediul de afaceri italian din România par să fie secrete pe care defunctul Camillo Torta, administratorul societății Edil Parma SRL, pare să le fi luat cu el.
Prieteniile lui Novali, una mai dubioasă decât alta
Dacă asocierea cu un proiect imobiliar care s-a dovedit a fi falimentar pentu mulți clujeni sau chiar italieni ar trebui să ridice dubii, cel puțin la fel de dubioase sunt legăturile de prietenie pe care consulului Massimo Novali le are cu anumite personaje din mediul de afaceri italian, care au suferit condamnări definitive pentru diverse infracțiuni.
Reprezentativă, în acest sens, este legătura pe care consulul Italiei la Cluj o are cu un fost avocat italian, de origine din Agrigento, Sicilia, care a fost acuzat de diverse fapte penale de către autoritățile din peninsulă.
Pe numele său Giuseppe Arnone, care a ocupat și funcția de consilier local în cadrul localității siciliene Agrigento, a fost găsit vinovat de aderare la un grup infracțional organizat, potrivit presei din peninsulă.
Numele lui Giuseppe Arnone apare, de asemenea, și într-un articol al publicației locale din Agreigento, care vorbește despre mafie, despre petreceri cu prostituate și cocaină, despre licitații trucate sau chiar despre asasini plătiți.
Cu toate acestea, faptul că asupra fostului avocat planau acuzații grave, fiind vehiculate chiar asocieri de tip mafiot, nu l-a împiedicat pe Massimo Novali să se afișeze public cu acesta sau chiar să îi ceară susținere.

Massimo Novali în timp ce era premiat de către Giuseppe Arnone

În fotografia de mai sus, cei doi sunt văzuți în Sicilia, consulul Novali fiind omagiat de către condamnatul Giuseppe Arnone, în cadrul unui eveniment privat.
Arnone nu este singurul italian cu probleme penale din anturajul consulului italian la Cluj.
Italo Benelle, care poate fi văzut  mai jos alături de consulul italian la Cluj, a fost implicat și el într-un dosar penal care a făcut titlul ziarelor din Peninsulă. Originar din Milano, Italo Benelle a fost acuzat de efectuarea unor operațiuni financiare frauduloase, care au dus la falimentarea societății de transporturi Europool.

În stânga Massimo Novali și în dreapta Italo Benelle

Omul de afaceri a fost găsit vinovat  de către magistrații Tribunalului din Pordenone și a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare.
Consulul Italiei la Cluj, acuzat că și-a snopit în bătaie un conațional
Cel mai recent episod în care este implicat Massimo Novali, consulul onorific al Italiei la Cluj, este cel în care este acuzat că a agresat fizic un alt italian în vârstă de 45 de ani, care a călătorit la Cluj pentru a obține informații despre documentele necesare pentru a se căsători cu o româncă.
Din câte se pare, o femeie din Târgu Mureș a venit la Cluj, alături de logodnicul ei, un cetățean italian, pentru a discuta cu consulul Massimo Novali despre procedurile necesare pentru căsătorie. După ce consulul a examinat documentele, a concluzionat că acestea nu sunt în regulă și i-a sfătuit să se adreseze autorităților din București. De aici a început tot scandalul, care s-a lăsat cu violență fizică.
”Viitorul meu soț, care este italian, s-a enervat și a ridicat vocea. În timp ce mergeam spre ieșirea din clădire i-am spus să se întoarcă să își ceară scuze. S-a dus și îl ținea pe unul dintre copiii noștri în brațe. Când a intrat în clădirea consulatului, domnul consul, fără să spună nimic i-a dat un pumn și un picior în piept! Abia și-a ținut echilibrul bărbatul meu. se putea întâmpla o nenorocire dacă se dezechilibra pentru că ar fi putut răni copilul” relata femeia revoltată de gestul consului.
Reprezentanții IPJ Cluj au confirmat faptul că Massimo Novali, Consulul Italiei la Cluj, este suspectat că a agresat un alt italian în vârstă de 45 de ani.