Veste cutremuratoare in muzica romaneasca. Astazi a incetat din viata celebrul Mihai Constantinescu (73 de ani), iar lumea artistica din Romania este in doliu. Cantaretul a fost internat de urgenta la Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Floreasca, in ziua de 13 mai 2019, dupa ce fusese gasit inconstient, de catre sotia sa, in propria locuinta. Medicii sositi de urgenta la fata locului au inceput manevrele de resuscitare. Ulterior, Mihai Constantinescu, care suferise un stop cardiorespirator, a fost transportat la spital, acolo unde a intrat in coma.

In spital, Mihai Constantinescu a mai suferit inca doua stopuri cardiace, intrand in moarte cerebrala. Din nefericire, medicii declarandu-se neputinciosi. In varsta de 73 de ani si avand antecedente medicale cardiace severe, Mihai Constantinescu ramane in memoria tuturor celor care au iubit si iubesc muzica usoara ca un mare artist si sufletist, compozitor talentat si personalitate incontestabila. Acum doua luni, cantaretul Mihai Constantinescu si-a anulat toate concertele, tot din cauza unor probleme de sanatate. In luna martie a acestui an, artistul a ajuns la spital cu probleme respiratorii si tensiune oscilanta.

Cristi Brancu: ”Sufletul dumneavoastra sa fie alaturi de Mihai Constantinescu”

In editia de luni – 13 mai 2019 – a emisiunii ”Agentia VIP”, prezentatorul Cristi Brancu a spus ca – din cate stia la momentul respectiv – Mihai Constantinescu se simtise bine in timpul zilei, numai ca lucrurile s-au agravat constant.

“S-a simtit bine, era foarte bine ieri. In acest moment toate stradaniile care au fost depuse de doctori de dimineata si pana acum nu au adus o semnificativa imbunatatire a situatiei. Prin urmare, aceste clipe sunt absolut hotaratoare pentru un artist pe care l-am iubit si dorim sa il iubim in continuare. Sunt convins ca asa cum rugile noastre si sufletele noastre au fost cele care au contribuit la readucerea la viata ca printr-o minune a lui Gabi Cotabita asa va fi si pentru Mihai Constantinescu. El a suferit o operatie in 2017, si-a revenit, a cantat, a avut o viata echilibrata. Va invitam sa fiti alaturi si in aceasta seara sa trimiteti ganduri bune. Sufletul dumneavoastra sa fie alaturi de Mihai Constantinescu”, a spus prezentatorul TV in cadrul emisiunii pe care o modereaza la Antena Stars.

La randul sau, sotia lui Mihai Constantinescu – Simona Secrier-  facuse un apel disperat pentru ca toti cei care l-au cunoscut pe Mihai Constantinescu sa se roage pentru insanatosirea sa.

„Tot ce pot sa va spun este ca trebuie sa ne rugam pentru el. Ce pot sa spun… Medicii sunt rezervati. Nici eu nu stiu prea multe. Situatia este grava. Sa ne ajute Dumnezeu! Nu pot spune nimic altceva decat ca sper si ma rog”, a spus Simona Secrier, sotia lui Mihai Constantinescu. „Daca iubiti un mare artist al Romaniei va propun sa ne rugam si sa ne dorim ca el sa fie bine”, a mai spus sotia lui Mihai Constantinescu.

Si Adrian Daminescu a postat pe pagina sa de socializare un mesaj emotionant. „Mihai Constantinescu, colegul nostru trece prin momente dificile. Sa ne rugam si sa fim alaturi de el”, a scris artistul.

Mihai Constantinescu, operat de doua ori la inima

Problemele de sanatate ale cantaretului Mihai Constantinescu nu sunt un secret pentru rudele si fanii sai. In 2017, el a fost supus celei de-a doua interventii chirurgicale pe cord.

“Cand te gandesti ca in viata ta trebuie sa fie lumina, gasesti forta si putere! Eu atat mi-am spus, prima saptamana vreau s-o uit din viata mea, sigur ca suferi putin! Acum ma simt extraordinar si nu imi vine sa cred ca eu am trecut din nou printr-o chestie de genul asta!”, a declarat cunoscutul artist in cadrul emisiunii moderata de Teo Trandafir in 2018.

n urma cu 11 ani, Mihai Constantinescu a trecut printr-o interventie de inlocuirea a valvelor naturale ale inimii sale, cu unele artificiale, biologice. O disfunctie care a aparut in 2017 la nivelul valvei mitrale l-a adus pe cantaret pe masa de operatie, acolo unde a petrecut nu mai putin de sase ore.

“Exista viata dupa operatiile pe inima, insa trebuie sa ai curaj si incredere in medicul pe care l-ai pentru aceasta interventie. Am avut sansa sa ajung la conf. Dr. Horatiu Moldovan. Am avut o interventie destul de delicata, in sensul ca am fost operat a doua oara, iar operatia aceasta clasica presupune multa atentie si, pentru ca a fost a doua interventie de acest gen, am sangerat mai mult, am revenit in sala de operatie, totul s-a terminat cu bine. Ma simt minunat si doresc sa le spun tuturor celor care au o temere vizavi de a-si rezolva o problema la nivelul valvelor sau orice alta afectiune pe cord sa mearga cu incredere, pentru ca medicina a evoluat foarte mult si sunt convins ca specialistii nostri sunt de aceeasi valoare cu a celor din strainatate”, a declarat, la un moment dat Mihai Constantinescu.

La mai bine de un an de la aceasta interventie, care i-a redat viata activa de dinainte, cantaretul si-a reluat activitatile: canta, compunea melodii si participa la evenimente care promoveaza noile tehnologii din chirurgia cardiaca.

“Viata mea nu s-a schimbat intr-un fel anume, traiesc absolut normal, mananc normal. Am avut un usor ghinion dupa prima interventie, pentru ca un piciorus al valvei mitrale s-a impiedicat de confluenta celeilalte si de aceea a trebuit sa fac a doua interventie”, mai spunea cantaretul.

Ce avere lasa in urma Mihai Constantinescu

De-a lungul timpului, Mihai Constantinescu nu s-a confruntat doar cu problemele de sanatate. Artistul a pierdut o casa, iar aceasta experienta l-a marcat puternic, chiar daca a incercat sa treaca peste perioadele dificile si sa apara in fata publicului cu zambetul pe buze, asa cum facuse intotdeauna.

Mihai Constantinescu a locuit intr-o casa nationalizata, iar in 2007 – atunci cand proprietarii imobilului au revenit in tara – artistul a fost somat sa paraseasca locuinta. Era vorba despre un imobil din strada Sandu Aldea, acolo unde Mihai Constantinescu locuise timp de 20 de ani. Initial, artistul nu a vrut sa paraseasca acea casa nationalizata, dar ulterior a plecat, iar casa a fost vanduta, foarte repede, de proprietari.

”A fost cumplit. Am stat pe la prieteni, apoi la sora mea, iar acum stau cu chirie. La varsta mea sa stai pe usile altora, cine si-ar fi imaginat. Simt ca innebunesc cand imi amintesc. Si acum, tot noi, dati afara din casa, trebuie sa platim chiria exorbitanta stabilita prin ordin judecatoresc. 18.000 de euro pentru cele zece luni in care am continuat sa stau in casa pe care o credeam a noastra, dar instanta decisese ca este a altora. Suma exorbitanta s-a impartit la doi. O parte o plateste fosta mea sotie, o parte eu. Si cum eu nu am avut banii, mi-au pus poprire de 33% pe veniturile lunare. Am scapat de boli, insa de casa astia nu ma lasa sa uit”, declara Mihai Constantinescu la un moment dat.

In consecinta, artistul Mihai Constantinescu putea spune ca era un om bogat. Ba chiar din contra. Veniturile sale erau completate, in ultima vreme, de banii pe care ii obtinea din concerte. Artistul cerea 1000 de euro pentru o aparitie intr-un concert, cu mult mai putin decat alti artisti autohtoni.

Mihai Constantinescu, o cariera muzicala extraordinara

Mihai Constantinescu s-a nascut pe data de 4 ianuarie 1946, in Bucuresti. A absolvit Institutul de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti in anul 1973. In anul 1972, termina Scoala Populara de Arta, clasa Florica Orascu. Mihai Constantinescu face parte din corul de copii al Radiodifuziunii, iar in anul 1964 intra in grupul Mondial. In aceasta perioada incep sa-i apara primele piese. A fost si momentul cand a lansat piesa «Papusa».

Mihai Constantinescu a mai cantat cu Modern Group, trupa lui Petre Magdin. Primele inregistrari au fost facute la solicitarea lui Titus Munteanu, din repertoriul francez. Titus Munteanu l-a remarcat pe Mihai Constantinescu la una din auditiile organizate de clasa Floricai Orascu. Mihai Constantinescu a facut parte si din trio-ul lansat de Titus Munteanu, alaturi de Olimpia Panciu si Marius Teicu. In anul 1999, artistul editeaza in format single piesa de mare succes «Iubiti si cainii vagabonzi».

In anul 2003, unul din albumele de pe dublul CD al Anastasiei Lazariuc cuprinde piese scrise de Mihai Constantinescu. A efectuat turnee in toate tarile ex-socialiste, in Germania, in SUA si in cateva state din vestul Europei. In 2002 – luna mai – primeste Diploma de Onoare – in cadrul Galei Muzicii Usoare «O zi printre stele» – din partea Ministerului Culturii si Cultelor. Tot in anul 2002, Editura Muzicala a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania ii editeaza lui Mihai Constantinescu un caiet de cantece selectate din slagarele lansate de-a lungul a trei decenii.