Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru integrarea pe piața muncii a medicilor şi asistenților medicali din Ucraina, cel puţin pe perioada determinată.
Colegiile medicilor şi Ordinul Asistenţilor solicită o curriculă de pregătire, care trebuie să fie conformă cu cea din Uniunea Europeană.
Secretarul de stat Tiberius–Marius Brădăţean spune că există mai multe soluții, care au la bază experienţa ţărilor vecine:

coral

Sunt state care au oferit un drept de liberă practică limitată și asta încearcă și România să facă, adică persoana respectivă poate lucra, dacă ne referim la medici și la nivelul unui rezident, adică sub îndrumarea unui medic specialist din România. O altă variantă pe care noi le-am propus-o este de a-și acoperi curricula de pregătire prin studii care să fie făcute în România. Asta presupune ca persoana respectivă să fie cel puțin beneficiară de statut de protecție temporară, dacă nu chiar să primească rezidență în România.

Tiberius–Marius Brădăţean a mai adăugat ca modelul din Polonia, de a fi create clinici speciale pentru refugiații ucraineni, nu reprezintă o soluţie pentru România, pentru că tot ar trebui să fie respectate standardele de pregatire de la nivelul Uniunii Europene.