Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au convenit luni să impună sancţiuni persoanelor şi organizaţiilor care poartă responsabilitatea pentru moartea liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, a anunţat şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, relatează Reuters.

Decizia miniştrilor UE a fost luată la o zi după ce liderul rus Vladimir Putin a revendicat o victorie zdrobitoare în alegerile care i-au adus al cincilea mandat de preşedinte şi pe care guvernele occidentale le-au condamnat ca fiind incorecte şi nedemocratice, în timp ce China, India şi Coreea de Nord au transmis felicitări.

După o reuniune la Bruxelles, Josep Borrell a declarat că miniştrii din cele 27 de state membre ale UE au convenit să sancţioneze „în jur de 30 de persoane şi entităţi” – pe care nu le-a identificat – care sunt „responsabile pentru uciderea lui Aleksei Navalnîi”, relatează Reuters și News.ro.

Autorităţile ruse spun că Navalnîi, cel mai proeminent critic al lui Putin, a murit la 16 februarie într-o închisoare din Arctica, din cauze naturale, la vârsta de 47 de ani.

Soţia lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, l-a acuzat pe Putin că l-a ucis. Liderii occidentali au declarat că Putin şi statul rus sunt responsabili în ultimă instanţă pentru moartea sa.