Procesul la finalul căruia soții Ceaușescu au fost executați, la 25 decembrie 1989, ar putea fi rejudecat. Asta după ce ginerele și un nepot al cuplului dictatorial au cerut repunerea pe rol și anularea sentinței.
Urmașii Elenei și lui Nicolae Ceaușescu au cerut ca soluția Tribunalului înființat ad-hoc prin care soții dictatori au fost executați să se desființeze, iar întreaga judecată reluată. Miercuri a fost un termen la Curtea Militară de Apel care a declinat dosarul spre Curtea civilă de Apel.
Cine solicită reluarea procesului Mircea Oprean este soțul lui Zoe Ceaușescu, fiica lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu. El solicită anularea sentinţei de condamnare dispusă de Tribunalul Militar Extraordinar în ziua de Crăciun din 1989. Ginerele lui Nicolae Ceaușescu vrea rejudecarea procesului pentru că – spune el – a fost ilegal, iar verdictul de condamnare la moarte a fost luat fără probe. Actele de constituire ale Tribunalului Militar Extraordinar și ale plutonului de execuție nu au fost publicate în Monitorul Oficial, iar soții Ceaușescu nu au avut drept de apel.
Cei care își doresc reluarea procesului sunt ginerele dar și un nepot al soților Ceaușescu. Aceștia au cerut instanței să desfințeze decizia luată de membrii Tribunalului Militar Excepțional care a fost înființat în decembrie 1989. Aduc mai multe argumente pentru asta.
Explicația avocatului Avocatul urmașilor fostului președinte spun că atât condamnarea cât și execuția soților Ceaușescu sunt ilegale. În plus, ei susțin că nu există un dosar de urmărire penală unde să fie probe împotriva Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu, nici măcar un mandat de reținere în baza căruia soții dictatori puteau fi arestați. În plus, după decizia instanței create ad-hoc, cei doi nu au avut drept de apel.
Rudele cer rejudecarea dosarului dar și pronunțarea unei noi hotărâri care să respecte dispozițiile legale.
Adevărata miză Miza din spatele acestui proces este dobândirea bunurilor familiei Ceaușescu, explică istoricul Alexandru Groza, pentru TVRInfo. Lucru admis în parte chiar de Mircea Oprean, ginerele lui Ceaușescu.
”Mai am tablouri, tablouri chiar valoroase, pe care procuratura a zis că alea sunt din infracțiune. Alea pe care mi le-a dat nu sunt din infracțiune. Nu știu cum și-a dat seama”, a declarat Mircea Oprean, ginerele soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu.
”E vorba de un motiv pecuniar. Necesitatea de a reintra în posesia bunurilor avute de familia Ceaușescu la momentul din 1989”, a explicat Alexandru Groza, istoric, directorul Muzeul Ororilor Comunismului.
Judecați în condiții excepționale Soții Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați rapid la Târgoviște de un Tribunal Militar Extraordinar, în prima zi de Crăciun din 1989. Totul s-a desfășurat în condiții excepționale, când legile nu mai funcționau în regimul normal și nici procesul nu s-ar fi putut desfășura în condițiile obișnuite.
Au fost acuzați de genocid, subminarea puterii de stat și a economiei naționale și tentativă de fugă cu un miliard de dolari depuși la bănci din străinătate.
Verdictul de condamnare la moarte a fost executat în aceeași zi, prin împușcare.