În cursul anului 2018, polițiștii Serviciului pentru Imigrări al județului Cluj au asigurat managementul șederii și rezidenței pe teritoriul României pentru 10.111 persoane, dintre care 3.447 din state terțe și 6.664 cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH.

Potrivit biroului de presă al IGI, cei mai mulți provin din Republica Moldova, Tunisia, Israel, Maroc, iar din Uniunea Europenă/SEE, majoritatea din Franța, Italia, Germania,  Italia, Spania și Bulgaria. 

Totodată, au fost depistați 82 străini în situații ilegale și emise 55 decizii de returnare, 4 situații în care 10 străini au fost îndepărtați sub escortă și au fost emise un număr de 3 comunicări de părăsire a țării. Polițiștii de imigrări au aplicat 149 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 73.750 de lei.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: studii, conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), angajare în muncă, alte scopuri sau stabilirea domiciliului pe teritoriul ţării noastre.

În ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost depuse un număr de 229 de  invitații pentru străini din India, Pakistan, Maroc, Tunisia, etc, respectiv un număr de 23 cereri de admisie în scop de reîntregirea familiei.

În perioada analizată, au fost înregistrate 377 cereri pentru eliberarea avizelor de muncă pentru lucrători permanenți, detașați, înalt calificați și ICT, fiind aprobate și emise un număr de 368 avize.

De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de ședere temporară/permanentă și au fost emise 1.377 de permise de ședere pentru cetățeni din state terțe, dintre care 1.324 pentru ședere temporară și 53 pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 1.684 de documente pentru cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, din care 1.639 de certificate de înregistrare, respectiv 45 cărți de rezidență.