Proprietarul SpaceX, Elon Musk, a spus că terminalele de comunicații prin satelit Starlink dezvoltate de SpaceX nu au fost vândute Rusiei.

„Mai multe știri false susțin că SpaceX vinde terminale Starlink Rusiei. Acest lucru este absolut fals. Din câte știm, Starlinks nu au fost vândute Rusiei direct sau prin intermediari”, a scris Musk pe X (fostul Twitter).

Anterior, mai multe publicații de știri, care citează armata ucraineană, susțineau că trupele ruse ar fi folosit terminale Starlink. În plus, publicația Strana a raportat că trupele ucrainene se plâng de o scădere, din motive necunoscute, a vitezei de comunicație prin satelit Starlink pe care o folosesc în operațiuni de luptă, de la jumătatea anului 2022.

Terminalele de comunicații prin satelit Starlink au fost furnizate Ucrainei de către SpaceX. Musk s-a exprimat în repetate rânduri în favoarea rezolvării conflictului din Ucraina prin mijloace diplomatice. Comunicațiile oferite de Starlink sunt folosite de armata ucraineană pentru a controla dronele.

 

coral