Baza aeriană Mihail Kogălniceanu (MK) își ia numele de la satul din apropiere, numit după un politician liberal din secolul al XIX-lea. Acum, acesta este decorul puțin probabil pentru ceea ce se transformă în cea mai mare bază NATO din Europa, mai mare chiar decât Ramstein în Germania, informează BBC într-un reportaj.

Președintele rus Vladimir Putin și-a justificat războiul în Ucraina pe motiv că NATO invadează flancul european al Rusiei. Ca răspuns la invazia sa, mai multe piese s-au mutat pe tabla de șah NATO.

Baza MK va avea în curând o escadrilă de F-16 românești – cumpărate recent din Norvegia – precum și drone MQ-9 Reaper, precum și un oraș militar prin care se vor rota armata NATO, forțele aeriene și personalul naval din 32 de țări. Ultimii sosiți sunt finlandezii. La doar 20 km de coasta Mării Negre, baza se află la 300 km de Odesa, în timp ce avionul de luptă zboară, și la 400 km de Sevastopol, în Crimeea ocupată de ruși.

Acesta este al treilea și ultimul turneu de serviciu al pilotului RAF Lt Charlie Tagg.

„Există o prezență mult mai mare din SUA aici, mult mai multă infrastructură, cazare, oameni și echipamente” Invazia Ucrainei de către Rusia a schimbat atât zonele pe care le zboară, spune el, cât și poziția strategică a misiunii. În 2021, în ultimul său turneu, piloții de vânătoare NATO au zburat departe peste apele internaționale din Marea Neagră. Dar acum se țin de zona de 12 mile marine deasupra apelor teritoriale românești și bulgare, „pentru a evita neînțelegerile, situațiile de escaladare cu rușii”. „Înainte am fost aici pentru a descuraja orice agresiune rusă. Acum este mai degrabă o asigurare pentru alte țări NATO, cum ar fi România, că suntem aici și suntem dispuși să apărăm.”

Nu a existat niciun apel pentru a intercepta un avion rusesc de când a sosit, spune el, deși au existat misiuni anterioare, deasupra Mării Baltice.

„Dar vom pune o aeronavă lângă acel avion advers. Din punct de vedere al posturii, le arată rușilor… că suntem activi. Zburăm cu avioane înarmate, așa că transmite un mesaj clar.

Și, de asemenea, oferă informații valoroase pentru noi, înregistrăm numerele de serie ale aeronavelor și armele pe care acele aeronave le poartă, astfel încât se alimentează și în întreaga imagine a informațiilor.”

Târziu în noapte, în complexul britanic de pe baza MK, el urmărește războiul care se desfășoară în Ucraina vecină pe ecranele sale radar.

„Am putut vedea drone Shahed intrând în Odesa. Sursele de căldură de la sol, unde armele impactează, la fluxurile radar care urmăresc aeronave, atât aeronave prietenoase, cât și aeronave nu atât de prietenoase. Deci este destul de suprarealist.”

În timp ce avioanele NATO evită întâlnirile inutile cu rușii, au fost cunoscute două incidente peste Marea Neagră. În septembrie 2022, un pilot rus a înțeles greșit o comandă de la controlul de la sol și nu a reușit să doboare un avion britanic de colectare a informațiilor cu un echipaj de până la 30 de persoane.

În martie 2023, o dronă americană MQ-9 Reaper, zburată din România, a fost doborâtă în mod deliberat de un avion rusesc SU-27 „Flanker”, deasupra apelor internaționale.

Viața de zi cu zi la baza MK, pentru toate acestea, este în mare parte calmă În fața blocului de birouri al comandantului de bază Nicolae Crețu, pescărușii și corbii culeg zgomotos un șir de cireși. În biroul său semi-permanent, Scott Delay de la American Army Support – Black Sea, plănuiește logistica pentru cei 1.840 de personal american pe care îi sprijină în prezent baza.

„Încercăm să le oferim o senzație de casă cât timp sunt aici. Deci nu este cu adevărat diferit de orice comunitate. Are doar un gard în jurul lui.”

Un lucru cu care soldații americani au probleme să se obișnuiască, spune el, este că timpii de livrare pentru articolele comandate pe internet pot fi săptămâni în România, mai degrabă decât ore.