Creșterea alarmantă a numărului de îmbolnăviri de COVID-19 pune pe jar autoritățile austriece. La Viena sunt cele mai multe cazuri, motiv pentru care oamenii sunt sfătuiți să renunțe la petrecerile de Crăciun.

 Un val de COVID a lovit Viena FOTO Shutterstock

Un val de COVID a lovit Viena FOTO Shutterstock

Nu s-au învățat prea multe din ultimii ani. Oamenii reacționează doar atunci când deja doare. De regulă, accentul se pune pe responsabilitatea personală, însă acest lucru nu este vizibil în ultimele luni, altfel nu ar exista această creștere”, a declarat, într-un interviu pentru Heute, Hans-Peter Hutter, specialist în medicină de mediu la MedUni Viena.

În prezent, peste 1.000 de persoane sunt internate în spital din cauza infecției cu SARS-CoV-2 .

În același timp, săptămâna trecută, 4-10 decembrie, 41.690 de asigurați în sistemul de sănătate austriac au fost în concediu medical din cauza coronavirusului. Adică de două ori mai mulți decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut, când era încă o boală raportabilă: în 2022, în prima săptămână a lunii decembrie au fost înregistrate 21.858 de cazuri de concediu medical COVID.

„Nu există deloc măsuri de protecție”

Ținând cont de faptul că raportare și testarea nu mai sunt obligatorii, este greu de spus cât de mare este în realitate numărul infecțiilor cu coronavirus în Austria”, a spus Hutter.

Acesta a precizat că, potrivit monitorizării sistemului de asigurări, situația este extrem de nefavorabilă: „Octombrie și parțial noiembrie erau încă relativ calde. Apoi s-a răcit brusc și oamenii s-au întâlnit din nou în interior și au început primele sărbători„, potrivit adevarul.ro

Specialistul spune că nu trebuie să fii epidemiolog ca să îți dai seama că cifrele vor continua să crească, întrucât „se întâlnesc tot mai mulți oameni infectați care fie nu au simptome, fie care spun că nu e chiar atât de rău. Nu există deloc măsuri de protecție. Este ca și cum totul nu ar exista!”.

Au existat avertismente destul de mult timp că aceasta este o variantă nouă și că valul în care ne-am infectat cu toții a fost cu mult timp în urmă. Prin urmare, imunitatea a scăzut și s-ar putea ca această variantă să nu fie atât de ușor de eliminat din nou„, a avertizat expertul.

Hans-Peter Hutter a ținut să le transmită un mesaj compatrioților săi: „Acolo unde sunt adunări mari de oameni, gândiți-vă dacă vreți cu adevărat să mergeți. Renunțați la petrecerea de Crăciun! Evaluați riscul și gândiți-vă la familie, la cei dragi„.

  coral