Magistrații Secției Penale a Curții de Apel Cluj au dat curs apelului DNA Baia Mare în procesul denumit „Mită pentru pirită”, dispunând rejudecarea la Tribunalul Maramureș a confiscării sumei de 150.000 de dolari, pretinsă ca mită și primită de inculpatul Cătălin Chereches, fost primar al municipiului Baia Mare. Acesta fusese deja condamnat în alt dosar la 5 ani de închisoare pentru fapte similare de luare de mită.

Înaintea acestei decizii, la data de 15 septembrie 2023, Tribunalul Maramureș a dispus încheierea procesului penal împotriva inculpaților Cătălin Chereches (trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată), Nicolae Dan Trifa, Doru Adrian Mihai și Sorinel Mihai (trimiși în judecată pentru dare de mită și complicitate la dare de mită). Motivația Tribunalului a fost că inculpații, trimiși în judecată în 19 septembrie 2018, nu mai pot fi trași la răspundere penală pentru faptele comise din cauza intervenției prescripției răspunderii penale.

Conform informațiilor furnizate de 2mnews, DNA a făcut apel deoarece decizia instanței din Maramureș nu a inclus confiscarea sumei speciale de 150.000 USD, pretinsă și primită ca mită de către inculpatul Cătălin Cherecheș. Simplificat, chiar dacă inculpații nu mai pot fi condamnați pentru acuzațiile inițiale, procesul poate continua în ceea ce privește partea civilă (adică inculpații pot fi sancționați dacă instanța îi găsește vinovați pentru confiscarea mitei).

Prin decizia dată vineri, 29 decembrie 2023, procesul „Mită pentru pirită” va fi reanalizat de Tribunalul Maramureș, instanță care va stabili dacă suma de 150.000 de dolari este considerată mită și dacă trebuie să rămână în posesia statului român.