La mai bine de cinci decenii după ce un veteran din Al Doilea Război Mondial a fost ucis în timp ce lucra ca lăptar în Florida, anchetatorii spun că au rezolvat cazul grație mărturisirilor făcute de două persoane care s-au prezentat la poliție după moartea ucigașului, potrivit The Guardian.

Veteranul Hiram „Ross” Grayam. FOTO Facebook Indian River County Sheriff’s Office

După război, veteranul Hiram „Ross” Grayam, decorat pentru faptele sale pe front,  se stabilise în comitatul Indian River. Lucra ca lăptar și devenise foarte popular în zonă. În aprilie 1968, livra lapte, când, într-o zi, nu s-a mai întors acasă după serviciu.

Polițiștii i-au găsit ulterior cadavrul și camionul său de lapte într-o pădure din zona Vero Beach, potrivit unui comunicat de presă al biroului șerifului din comitatul Indian River.

Anchetatorii au constatat că lăptarul fusese împușcat de mai multe ori.

Timp de 56 de ani, polițiștii n-au reușit să facă nicio arestare în acest caz de crimă. Au aflat însă recent cine e autorul.

„Prin determinare și prin cooperarea martorilor, au apărut noi piste: Thomas J Williams, acum decedat, mărturisise uciderea lui Grayam, vinovăția sa răsunând de dincolo de mormânt”, a precizat biroul șerifului în comunicat.

Ce piste au avut anchetatorii

Fiul veteranului, care avea 16 ani la acea vreme, a povestit pentru postul de televiziune că familia sa nu-și dăduse atunci seama că se întâmplase ceva, „cu excepția faptului că tatăl meu a întârziat puțin să se întoarcă acasă, iar apoi a apărut un adjunct al șerifului, un anchetator”.

Au început căutările, iar camionul cu lapte și cadavrul lui Graham au fost reperate de un avion.

„Când au ajuns la locul inițial, domnul Grayam zăcea lângă camionul de lapte cu răni de glonț, ucis în stil execuție”, a declarat șeriful Flowers.

Grayam fusese văzut de o martoră vorbind cu doi bărbați care mergeau pe marginea drumului, iar cei doi bărbați neidentificați și veteranul au plecat cu toții în camionul cu lapte. a relatat WPEC-TV.

Existaseră zvonuri privind implicarea Thomas J Williams

În 2006, au existat zvonuri că Williams ar fi fost implicat, dar acesta a scris atunci o scrisoare către editorul ziarului local în care spunea că a fost acuzat de crimă, dar a negat că ar fi avut cunoștință de ea sau că ar fi fost implicat în ea, a declarat șeriful.

Cazul a rămas în continuare un mister. Thomas J William a murit în 2016. Ulterior decesului acestuia, în ultimii doi ani, detectivii au obținut progrese uriașe în acest caz, după ce fosta soție a criminalului și o prietenă a surorii sale – acum martori în dosar – le-au spus anchetatorilor ce știau, potrivit postului de televiziune din Florida.

Cele două femei au precizat că Williams le-a mărturisit anterior că l-a ucis pe Grayam.

„Nu v-aș fi spus niciodată nimic înainte, atâta timp cât era în viață, era o amenințare pentru mine și familia mea”, a mărturisit una dintre cele două persoane, potrivit șerifului Flower, care a  explicat că doar faptul că acum Williams este mort le-a dat curajul să iasă în față.

Detectivii speră ca oricine care știe despre cel de-al doilea bărbat văzut cu Grayam înainte de a fi ucis să îi contacteze.

Amintim de un caz similar în care polițiștii americani au făcut progrese la peste cinci decenii de la comiterea unei crime.

După ce poliția a găsit un cadavru într-un cufăr negru într-o zonă împădurită din Florida, în urmă cu 53 de ani, misterul „doamnei din cufăr” a devenit un caz nerezolvat care a captat atenția publicului timp de zeci de ani. La peste o jumătate de secol distanță, cu ajutorul probelor ADN, poliția a identificat acum victima ca fiind Sylvia June Atherton, o mamă a cinci copii, din Tucson, Arizona.

  coral