Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat luni că va candida pentru încă un mandat în acest post, candidatură confirmată de formaţiunea sa politică germană Uniunea Creştin-Democrată (CDU), conform agenţiilor AFP şi EFE.

„În conducerea federală am propus-o în unanimitate pe Ursula von der Leyen drept „Spitzenkandidatin”, (candidat cap de listă), înaintea Congresului Partidului Popular European (PPE) care va avea loc pe 6 şi 7 martie la Bucureşti”, a declarat preşedintele CDU, Friedrich Merz, la o conferinţă de presă după o întâlnire a conducerii partidului.

„Iau astăzi o decizie conştientă şi cugetată: doresc să mă prezint pentru un nou mandat de preşedintă a Comisiei Europene în urma alegerilor europarlamentare din luna iunie”, a confirmat Ursula von der Leyen la conferinţa de presă, scrie Agerpres, citând AFP și EFE.

Sondajele făcute în statele UE arată că o alianţă în Parlamentul European între grupurile politice progresiste (popularii, socialiştii, Verzii şi Renew) ar putea fi de data aceasta mai dificilă în urma creşterii popularităţii partidelor conservatoare şi de extremă dreapta, dar totuşi acestea din urmă nu vor putea împiedica formarea unei majorităţi a celor dintâi.

Comisia Europeană a avut până acum 13 președinți, însă doar 3 dintre aceștia au reușit să obțină mai mult de un mandat: Walter Hallstein (1958-1967), Jacques Delors (1985-1995) și José Manuel Barroso (2004-2014).

 

coral