Mai mult de jumătate dintre românii care vin acasă de sărbători au ca punct de plecare aeroporturi din Marea Britanie, Germania și Italia. Prețul mediu al biletului din Europa spre diferite aerogări din țară variază între 85 și 192 de euro, potrivit portalului de rezervări Vola.ro. 

În 2018 s-a înregistrat o creștere cu 30% a biletelor de avion în perioada Paștelui ce au avut ca destinație finală România, iar procentul se păstrează și în 2019. 

Cei mai mulți români care au rezervat bilete spre România pentru perioada Paștelui au ca țară de proveniență Marea Britanie (peste 26% dintre rezervări), urmată de Italia (16,9%), Germania (12%), Belgia, Franța și Spania (8-9%). 

Cel mai frecventat aeroport – destinație din România este București. De asemenea, pentru a călători la Cluj-Napoca, prețul mediu al biletului de avion este de 113 euro. Peste 30% dintre călători vin din Marea Britanie, iar 25% zboară la Cluj de pe Otopeni.

Neoficial, peste 4 milioane de români locuiesc în afara granițelor țării, cu peste un milion de români înregistrați doar în Spania și Italia și câte 500.000 de români în Marea Britanie, Germania și Franța. Sunt românii care trimit peste 4 miliarde de euro anual acasă, dar cărora puține companii li se adresează.

Anul acesta de Paște ne-am propus să ne adresăm lor printr-o campanie intitulată «Hai Acasă», care a depășit deja un milion de vizualizări.

Dincolo de biletele rezervate, colegii noștri din Departamentul de Relații cu Clienții sunt gata să îi asiste non-stop chiar și în perioada sărbătorilor pascale, totul pentru ca drumul lor acasă să fie cât mai facil”, a declarat Claudia Tocilă, Head of Marketing vola.ro.

Dacă în anul 2018 românii au plătit în medie 170 de euro pentru un bilet de avion spre destinații externe în perioada Paștelui, în 2019 prețul mediu a crescut la 180 euro.

Principalele destinații sunt orașele europene precum Londra, Paris, Barcelona, Madrid, Roma, Milano dar și Grecia, prin prisma comunității de creștini ortodocși de acolo. Au fost înregistrate însă rezervări și pentru destinații îndepărtate, precum Dubai, SUA, Canada sau Thailanda.

Numărul românilor care aleg ca punct de plecare sau sosire alte aeroporturi din țară este în creștere. Timișoara, Iași, Cluj dar și aeroporturi mai mici precum Craiova, Oradea și Sibiu, vor înregistra trafic intensificat în perioada sărbătorilor Pascale.

Directorul general al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj, David Ciceo a confirmat faptul că traficul de pe aeroport se va intensifica înainte și după sărbători.

O să avem o creștere a zborurilor externe, mai ales până vineri (n.red. Vinerea Mare) și de marți încolo.

Bineînțeles, între vineri și luni vom avea câteva zboruri anulate, atât interne cât și externe, dar avem o creștere semnificativă înainte și după Paști.

Lumea își programează călătoriile înainte și după sărbători, avem o creștere a zborurilor în principal a numărului de pasageri în special la zborurile externe”, a precizat Ciceo.

Deși numărul biletelor de avion disponibile este mai mic, iar prețurile mai mari cu până la 30%, românii preferă să rezerve biletele de avion pentru reîntoarcerea acasă pe ultima sută de metri. În 2018, spre exemplu, cele mai multe rezervări au fost făcute chiar în Săptămâna Mare, înregistrându-se în jur de 10.000 de căutări pe zi. Recordul pentru căutările din primele două săptămâni ale lunii aprilie 2019, este de aproape 20.000 de căutări într-o singură zi. coral