Parchetul de pe lângă Tribunalul București explică oficial și în clar cum a izbucnit scandalul deceselor multiple de la secția ATI de la Spitalul Sf Pantelimon din București. Totul al plecat de la un denunț, prin care un un angajat în secția respectivă susținea că pacienții au fost lăsați să moară prin dozarea insuficientă, deliberată, a unui medicament vital pentru supravițuirea lor, deja celebrul noradrenalină.

coral

La data de 11.04.2024, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a fost sesizat de către un angajat al Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București cu privire la faptul că, în perioada 4-7 aprilie 2024, în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (A.T.I.) a spitalului ar fi decedat cca. 20 de pacienți. În sesizare se afirmă că decesele au fost urmarea reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină – un neurotransmițător utilizat pentru creșterea sau menținerea tensiunii arteriale.

Tehnic, acuzațiile se traduc prin omor calificat
Procurorii au început urmărirea penală cu privire la infracțiunea de omor și au administrat mai multe mijloace de probă în cauză.

În data de 11 aprilie 2024, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București și polițiști din cadrul D.G.P.M.B.-Serviciul Omoruri s-au deplasat la Secția A.T.I. și au efectuat o cercetare la fața locului, solicitând totodată predarea mai multor înscrisuri relevante, care din cauza volumului nu au putut fi predate pe loc.

În cursul zilei de 12 aprilie 2024 au fost audiați trei martori – angajați ai spitalului, fiind totodată obținute documentele medicale referitoare la toți pacienții decedați în cadrul Secției A.T.I. în perioada 4-7 aprilie 2024 (17 pacienți), precum și alte înscrisuri.

Audierile vor fi reluate luni
În perioada următoare, mai precis începând de luni, vor fi examinate documentele obținute și vor fi audiați alți martori, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor cauzei. Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Serviciul Omoruri.

În măsura în care situația o va impune, vom reveni cu detalii de interes pentru opinia publică, comunică oficial Parchetul.