Veste bună pentru seniori! Pensionarii vor lua mai mulți bani din luna octombrie a acestui an. Decizia a fost luată de Guvern. Ajutorul financiar va fi cuprins între 300 și 500 de lei, în funcție de valoarea actuală a pensiei lor. Această spumă suplimentară are menirea de a contracara efectele pe care inflația le-a produs în buzunare persoanelor în vârstă.

Ajutorul financiar pe care îl promit guvernanții va fi acordat pe baza fondurilor europene și se estimează că va fi acordat pensionarilor începând cu luna octombrie a anului curent.

Prima parte a acestui ajutor financiar a fost deja distribuită oamenilor la începutul acestui an.

Ministrul Muncii și-a asumat public angajamentul ca ajutorul financiar suplimentar să ajungă la oameni și că toate promisiunile făcute de Executiv în acest sens vor fi duse la bun sfârșit.

„Sigur, tot ceea ce ne-am angajat că dăm vom da (…) Lăsați-ne să evaluăm exact situația în care ne aflăm. În opinia mea, dacă ne-am angajat, este un angajament, da, vom da”, a afirmat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Suma de care vor beneficia pensionarii variază în funcție de venitul actual pe care îl încasează. Pensionarii care încasează o pensie mai mică de 1.500 de lei vor primi un ajutor de 500 de lei, adică suma maximă posibilă. Oamenii cu pensii cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei vor primi un ajutor de 400 de lei. Cel mai mic ajutor, de 300 de lei, va ajunge la pensionarii care încasează lunar între 2.500 și 3.000 de lei.

Legea pensiilor, o prioritate pentru Guvern

Ministrul Muncii a mai spus că legea pensiilor este o prioritate a instituţiei pe care o conduce şi a adăugat că vor avea loc discuţii în acest sens, joi dimineaţă, în format online, cu o echipă a Comisiei Europene.

„Anul acesta am avut o majorare a pensiilor de 12%, se va spune că este una mică, dar am ţinut cont de pragul inflaţiei din anul 2022 şi s-a mărit chiar cu mai mult de atât. Avem două priorităţi la Ministerul Muncii. Prima este Legea pensiilor, atât din sistemul public, cât şi pensia din serviciu. Lucrăm continuu, chiar mâine vom avea o întâlnire o echipă de la Comisia Europeană, la ora 11.00, în format online, pentru a pune la punct mai multe detalii. Colaborăm continuu, atât cu Comisia Europeană, cât şi cu Banca Mondială”, a precizat ministrul Simona Bucura-Oprescu.Ministrul Muncii a adăugat că există două posibilităţi în ceea ce priveşte Legea pensiilor. Dacă cea nouă nu va fi pusă la punct la timp, se va respecta vechea lege, iar sumele pe care le primesc românii vor fi majorate în raport cu rata inflaţiei.

„Nu vrem să formăm românilor iluzii, aşteptări, dar în scurt timp vom anunţa noi informaţii. O pensie medie este în jur de 2.000 de lei, dar eu îmi doresc o pensie cât mai mare pentru români, nu pot spune cât să fie o pensie decentă. Dar trebuie să ţinem cont de ceea ce poate statul român acum. O pensie decentă depinde foarte mult de necesităţile fiecărui pensionar”, a concluzionat ministrul Muncii.

Altfel, pensionarii vor lua mai mulți bani din luna octombrie a acestui an.