Pe 18 aprilie, de la ora 17:30, va avea loc, la Casa de Cultură a Studenților ”Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, conferința internațională ”ALEG”. În cadrul acestui eveniment, părintele Constantin Necula va discuta cu Nicoleta Amariei, consilier în adicții, și dr. Florin Lucian Mărghitaș, medic specialist în medicină psihosomatică despre pericolele consumului de droguri, lupta continuă cu nevoia și cererea de droguri și importanța unei relații puternice între copii și părinți. Conferința este organizată de Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, Asociația Internațională a Polițiștilor și Casa de Cultură a Studenților ”Dumitru Fărcaș”. Moderatorul conferinței va fi fosta jurnalistă și comunicator al proiectului ALEG, Anca Dinu.

Participarea este gratuită, dar este necesară rezervarea prealabilă a unui loc, prin completarea acestui formular https://forms.gle/BSHWwGJnqdg7QzBk7.

Substanțele interzise reprezintă, cu siguranță, un subiect intens dezbătut în societate, din cauza efectelor pe care le produc dar și a existenței unei “oferte”, din păcate, accesibile. Sunt afectate tot mai multe persoane, însă cei mai afectați sunt adolescenții și tinerii. Substanțele cu efect psihoactiv trec de bariera de sânge a creierului și alterează rațiunea consumatorului, având ca rezultat modificări la nivelul proceselor psihice și ale comportamentului, generând dependență fizică și psihică. Familia și anturajul adolescenților reprezintă cei mai importanți factori care pot influența decisiv decizia de a consuma sau nu astfel de substanțe. Este, așadar, îngrijorător din orice perspectivă ai privi lucrurile, iar lupta noastră, a adulților, părinți sau specialiști, este continuă și îndârjită pentru binele copiilor noștri”, declară șeful Inspectoratului de Poliție Județean Cluj – Chestor de poliție Mihai RUS.

Peste tot în lume autoritățile se confruntă cu efectele traficului și consumului de droguri. Implicarea Asociației Internaționale a Polițiștilor în organizarea acestui eveniment este încă o dovadă a importanței acordată subiectului prevenirii traficului și consumului de droguri. Ne bucurăm de prezența prietenilor noștri polițiști din Spania, Polonia, Suedia, Germania, Croația, Cipru, Grecia și Olanda, delegații cu care vom dezbate modele de bune practici pe tematică. IPA – cea mai mare organizaţie de prietenie a poliţiştilor din întreaga lume – a fost creată la 1 ianuarie 1950. De atunci, motto-ul său „Servo per amikeco” (“Servicii prin prietenie” – în limba esperanto) a câştigat, în peste cinci decenii de existenţă, mai mulţi aderenţi decât şi-ar fi putut cineva imagina. Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor a fost înfiinţată din iniţiativa unui ofiţer de poliţie din Lincolnshire – Anglia, Arthur Troop, care a dorit să creeze astfel un canal pentru prietenia între poliţiştii de pretutindeni şi cooperarea internaţională.” , declară președintele IPA Regiunea 1 Cluj, doamna Elena-Maria SZEKELY.

Personalități marcante vor discuta despre pericolele consumului de droguri și importanța relațiilor dintre membrii familiei

Părintele Constantin Necula este unul dintre cei mai îndrăgiți și cunoscuți preoți ortodocși din România. În timpul numeroaselor prelegeri, conferințe, articole și interviuri pe care le-a acordat, părintele Necula a vorbit cu deschidere și sinceritate despre religie și etică, dar și despre provocările cu care ne confruntăm fiecare dintre noi în viața de zi cu zi.

Nicoleta Amariei este consilier în adicții, coordonator clinic la Programul Sf. Dimitrie din cadrul Asociației Filantropice Medical Creștine „Christiana” din Cluj unde lucrează cu tinerii care se recuperează după adicții, indiferent de natura lor.

Florin Mărghitaș este medic specialist în medicină psihosomatică, psiholog principal specializat în terapie psihodinamică și coordonator al compartimentului adicții din cadrul unei clinici private de recuperare medicină psihosomatică, din Cluj-Napoca, unde se îmbină medicina tradiţională cu cea alternativă.

ALEG este programul de conștientizare a riscurilor asociate consumului de stupefiante și substanțe interzise lansat la Cluj-Napoca în toamna anului trecut și are rol de informare a tinerilor referitor la riscurile asociate consumului de stupefiante. Conferința organizată în cadrul programului se adresează părinților, consilierilor școlari, cadrelor didactice, polițiștilor și altor specialiști în domeniu. coral